2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Lehet, hogy ezentúl már csak zöldségekből sütök süteményt? (Lásd korábban.) Már a diéta előtti időkben is érdekelt a répatorta, de sosem jutottam el a megvalósításig. Most újra eszembe jutott, és hát mi sem lehetne aktuálisabb… Újabb csupa egészség süti cukor és liszt nélkül. Így lesz garantáltan gluténmentes, sőt, paleo-kompatibilis.
Hozzávalók 12 db-hoz:
200g reszelt répa
100g darált dió
125g darált mák
50g vaj
2 tojás
1 kk. szódabikarbóna
150g cukor helyett édesítő
1/2 kk. fahéj
1/4 kk. reszelt szerecsendió
Elárulom, hogy a legjobb barátom a mosogatógép után a családi örökség részét képező konyhai robotgépem, amivel pillanatok alatt le lehet reszelni a répát is. Egyenként a répa, a dió és a mák sem sok, mégis nagyon örültem, mikor Z átvette a mákdarálást. Az tuti, hogy megérte a fáradságot: a süti íze engem erősen emlékeztetett a mákos gubára, pedig abban nincs is répa.
Süssünk, süssünk!
1. Reszeljük/daráljuk le a répát, diót, mákot. A vajat kezdjük el melegíteni.
2. Keverjük össze a szilárd alapanyagokat: répa, dió, mák, szódabikarbóna, fűszerek.
3. A tojásokat és az édesítőt adjuk az olvasztott vajhoz.
4. Keverjük össze az egészet és osszuk el 12 muffinkapszliba és süssük 180 fokon légkeveréssel 20 percig.
Ez a keverék nyersen nem igazán emlékeztet tésztára. Még én is meglepődtem, hogy ehhez képest sütés közben milyen szépen összeállt és a muffinok meg is emelkedtek egy kicsit. A belsejük nagyon finom puha lett, egyáltalán nem darabos, nem törik. Csupán egy probléma van vele: villámgyorsan elfogy…
A szénhidrát-tartalom 5g CH/db.
Erika Karaffa mondta
Azt hiszem, ez nekem is a kedvencem lesz! Nagyon fini volt!
Én is fogok ilyet csinálni!!!
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ízlett. 🙂
Tündi mondta
Szia Nóri, Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen muffinoknál mivel lehet helyettesíteni a tojást? Szeretném anélkül megcsinálni,de nem tudom, melyik a legjobb! A almaszósz nekem nem jött be.. Itt is lehet útifűmaghéjat használni? Mennyi helyettesít egy tojást? Köszi előre is! 🙂 Tündi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Tündi,
Épp ma gondolkodtam rajta, hogy tojásmentesítem ezt a muffint. 🙂 Úgy fogom megpróbálni, hogy 1 kk. útifűmaghéj fél pohár vízben + 2 ek. kókuszzsír a 2 tojás helyett.
Szerintem ennek működnie kellene, de mint mondtam, még nem próbáltam.
Üdv,
Nóri
Szilvi mondta
Sziasztok!
Kipróbálta azóta valaki a tojásmentes változatot? Működik ez a helyettesítp formula? Köszi előre is! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
én sütöttem őket már tojás nélkül és működik chia- vagy lenmagtojással is, csak több folyadékot kell hozzáadni.
ancsa mondta
szia, én a vaj egy részét helyettesítettem kókuszolajjal, mert lusta voltam még egy vajat felbontani, mézeskalács fűszerkeverék is ment bele, mert már november lesz és a gyömbér is megszaladt…most sül, kiváncsi vagyok… :)))
ancsa mondta
EZ ISTENI LETT NÓRI!! köszi szépen
Mindenmentes Nóri mondta
😉
Izabella Dúl mondta
Szia! Mennyi lehet 1 db kalóriatartalma? És amúgy hogy kell azt kiszámolni? 🙂 Köszönöm előre is! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Izabella!
A CH táblázatban találsz kalória értékeket is /100g alapanyagra bontva. A recept arányai szerint összeadod a hozzávalók kalóriatartalmát, a végén elosztod a muffinok számával, és ki is számoltad. 🙂
Gaddemon mondta
Szia!
Már egy ideje követem a blogod, nagyon tetszik sok minden, amit csinálsz. Tegnap kipróbáltam ezt a muffin receptet némi változtatással (feleztem az adagot, így 6 muffinhoz lett elég, de 15 dkg répát tettem, édesítőnek 2 ek eritrit, vaj helyett 2 ek kókuszzsír és beletettem 1 bio narancs reszelt héját), egyszerűen isteni lett! Ez volt a mai reggeli. Biztos, hogy lesz folytatása, de már nagyobb adagot készítek. 🙂 Gondolom muffinforma helyett tortaként is működhet, ugye? 18-as tortaformám van, abba tenném legközelebb, nem tudom, ez vajon a sütési időn változtat-e. Mindenesetre köszönöm a receptet, és továbbra is követlek ezerrel! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Szerintem a tortaformában is biztosan működni fog. Nem tudom, hogy ez az adag mennyire tölti ki a sütőformát, inkább 160-170 fokon sütném, és kb. 20-30 percig. 🙂
Zsomia mondta
Én őrölt dió helyett kókuszlisztet használtam. Beáztatott mazsolát tettem bele, édesítésnek pedig két evőkanál mézet éss hét szem datolyát vízzel pürésítve. IMÁDOM!!!!!!!!! Köszönöm szépen, csoda ez a recept!!!!!!!
Zsomia mondta
Ja és tudom, a méz nem jó választás, de most kivételeztem 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
🙂
Dénes Fruzsina mondta
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
Marietta Czine mondta
Kedves Nóri,
a mák helyettesítésére mit ajánlasz ?
Testvéremnek ajánlanám a receptet, de ahol ö él, ott nem igazán beszerezhetö a mák sajnos.
Köszi 🙂
Ps. Imádom ezt a receptet, almával készítettem eddig és valami fantasztikusan finom és csodásan puha, omlós az állaga! <3
Mindenmentes Nóri mondta
Nem könnyű… még több diót és mellé egy kis magvajat vagy kókuszzsírt, mert a mák sokkal zsírosabb.