2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a változat elég közel áll az eredeti muszakához, amennyire én tudom. A különbség annyi, hogy krumpli is kerül bele, így lesz meg az elegendő szénhidrát-bevitelünk ebédre. Az eredmény egy könnyed, mégis laktató, lecsós jellegű étel.
Hozzávalók 6 személyre:
3 szép padlizsán (kb. 1kg)
1kg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2x400g konzerv hámozott paradicsom (vagy hámozhat otthon is, aki ráér)
500g soványabb darált hús
2 kis pohár joghurt
2 tojás
parmezán
só, bors
2 ek. kókuszzsír
1 ek. olívaolaj
Hat adagot főztem belőle, mert padlizsánt három napig is szívesen eszünk, és -mint a rakott ételek általában- ez is annál jobb, minél több ideje van összeérni.
Lássunk hozzá:
1. A burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni.
2. A padlizsánok két végét levágjuk, majd félcentis szeletekben, egy nagy tálban besózva állni hagyjuk.
3. A darált húst a kókuszzsíron 5 perc alatt kicsit átsütjük, közben felaprítjuk a hagymát, átpréseljük a fokhagymát és a húshoz keverjük.
4. Felkockázzuk a paradicsomokat, és ha a hagyma pirulni kezd, levükkel együtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, főni hagyjuk, amíg a padlizsánt kisütjük.
5. A padlizsánszeleteket leöblítjük, majd a melanzane parmigiana receptnél leírt módon, gyorsan átsütjük. (Lemértem: a 3 felszeletelt padlizsánt 20 perc alatt sütöttem készre, ennyi idő a húsnak is pont elég.)
6. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, majd belerétegezzük a padlizsán felét, rá a krumpli felét, ezt kicsit megsózzuk. Jöhet a paradicsomos ragu, majd megint krumpli és a végén a maradék padlizsán. A tojásokat felverjük a joghurttal, kicsit sózzuk és egyenletesen elosztjuk a zöldségek tetején. Parmezánnal bőven megszórjuk és mehet is a sütőbe. 200 fokon légkeveréssel kb. 20 perc, mire jól átsül az egész és a teteje is megpirul.
Ennek az adagnak a hatoda, vagyis egy ebédre való éppen 50g CH-t tartalmaz. Remélem, ízleni fog!
Vélemény, hozzászólás?