2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Volt egy időszak az életünkben, amikor Z huzamosabb ideig külföldön dolgozott, nekem pedig nem sok kedvem volt egymagamra főzni. (A diétás korszak előtti időkre gondolok.) Találtam egy remek vega ételfutárt, akik egész finom indiai jellegű fogásokat szállítottak ki, és náluk kóstoltam először a limonádét rózsavízzel. Nagyon megszerettem, és most, hogy újra kitört a kánikula, eszembe jutott, hogy de jól esne egy nagy pohár, jeges, rózsaillatú limonádé. „Olyan, mintha virágokat innánk.”
Szerencsére rózsavizet beszerezni nem nehéz: reform-, bio-, keleti fűszerboltokban kapható. 250ml-t vettem, jó sokáig elég lesz. Felbontás után érdemes hűteni, pláne ebben a melegben. Sokáig kóstolgattam, mire megtaláltam a megfelelő arányokat, ez persze ízlés dolga.
Rózsavizes limonádé
Hozzávalók
- 3 citrom frissen facsart leve
- 2 kk. rózsavizet
- édesítőt ízlés szerint 1 késhegynyi stevia por
- 1,5 liter tisztított víz
Elkészítés
- Keverd össze a hozzávalókat, hűtsd be pár órára, és kész!
Megjegyzések
Tápérték információ
Most próbáltam ki először a frissen beszerzett stevia cseppjeimet, 20 csepp a hígított oldatból pont annyira tette édeskéssé, ahogy szeretjük. Egyelőre csak az italok édesítéséhez használom, mert sütéshez töményebb szirup vagy por kellene. Ha kitapasztaltam a dolgot, majd írok egy bejegyzést az édesítőszerekről is. (Frissítés: ebből a stevia porból szoktam használni egy késhegynyit.)
Névtelen mondta
Nagyon szuper ötlet! Megmutatod, milyen stevia cseppeket használsz? 🙂 Tőled "tanultam" a steviával történő édesítést, mindent szívesen kipróbálok, amit ajánlasz 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Crysa nova márkájú – ugyanaz, mint a stevia por, amit használok. Ez már egy régebbi bejegyzés, jó ideje csak stevia por és nyírfacukor van itthon, azzal mindent meg tudok oldani. 🙂