2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az utóbbi időben próbáltam az ebédre szóló 50g szénhidrátot több fogásra elosztani, hogy együnk változatosabban: levest, desszertet is. A most következő étel is annyira szénhidrátszegény, hogy belefér az ebédbe még egy tányér leves és a végére egy palacsinta is. Kiderült, hogy nincs ennyi hely a gyomromban. Így esett meg az eset, hogy este Életem Párja is arról számolt be, hogy bizony, a palacsinta fele megmaradt, vagyis nem eszünk elég szénhidrátot! Hát nem mókás… Emiatt kicsit szénhidrát-dúsabb receptek várhatóak a közeljövőben. Addig is következzen egy újabb friss, nyárias, olaszos rakott étel.
Hozzávalók 4 személyre:
4 cukkíni (kb. 1,2 kg)
50g fenyőmag
150 ml főzőtejszín
2 nagy gerezd fokhagyma
100g reszelt sajt (pl. mozzarella)
parmezán a tetejére
1kk. kókuszzsír
1 ek. olívaolaj
só
Aki esetleg nem ismeri, a fenyőmag az olasz konyhában elég gyakran előforduló fűszer, pl. a pesto egyik alapanyaga is. Nagyobb boltokban is kapható, a zöldséges-magos részlegen érdemes keresni.
Így készül:
1. Megmossuk a cukkiniket, levágjuk a két végét és felszeleteljük kb. 0,5 centis szeletekre. Besózva félretesszük.
2. A kókuszzsíron egy pillanat alatt megpirítjuk a fenyőmagot, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzákeverjük a tejszínt. Félretesszük.
3. Lecsepegtetjük a cukkiniszeleteket és forró teflonserpenyőben mindkét oldalukat pirulásig grillezzük.
4. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, majd belerétegezzük a cukkini felét és a fenyőmag nagy részét. Meglocsoljuk pár kanál fokhagymás tejszínnel, megszórjuk a reszelt sajttal és jöhet a maradék cukkini. Ráöntjük a maradék tejszínt, megszórjuk a maradék fenyőmaggal, végül jó adag parmezánnal.
5. Mehet a sütőbe 200 fokra, légkeveréssel kb. 20 percre, amíg megpirul a teteje. Jó étvágyat!
Egy ekkora adag teljes szénhidráttartalma kb. 70g CH a cukkiniből és a fenyőmagból (utóbbi CH tartalmát 20g/100g-ra tippeltem, mivel nem találtam pontos adatot). Ez 17,5g CH/adag, ami elég kevés, megfér mellette még leves, desszert, gyümölcs is.
Vélemény, hozzászólás?