2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szerencsére a méltán világhíres olasz konyha nem csak pizzából és tésztából áll. A lényeg mindig ugyanaz: friss, minőségi hozzávalókból egyszerűen finomat főzni. Erre a receptre egy olasz barátunk tanított meg a saját konyhámban, úgyhogy hiteles forrásból származik.
Végre megtanultam, hogyan lehet a padlizsánt szabad tűz vagy olajban tocsogás nélkül, gyorsan puhára sütni! Hetek óta szemeztem a falra akasztott krumplinyomómmal, hogy vajon ezentúl mire fogom használni (mert krumplipüré készítésére biztosan nem), talán dobjam ki? A választ lásd lejjebb.
Hozzávalók 4 főre:
4 szép padlizsán (kb. 1,5kg)
500ml passzírozott paradicsom
200g reszelt mozzarella
100g parmezán
1 gerezd fokhagyma
1/2 kk. bazsalikom, oregano
1 csokor friss bazsalikom
olívaolaj
só
Olyan padlizsánt vegyünk, ami majdnem fekete, nem lila, és a zöld szára alatt is ugyanolyan színű, mint máshol, a héja pedig szép fényes és feszes.
A friss bazsalikom nálam a mélyhűtőben lakik, egészen olyan, mintha most szedtem volna a konyhakertben.
Elindítunk valami kellemes olasz zenét, és…
1. Megmossuk a padlizsánokat, végüket levágva zöldséghámozóval megtisztítjuk őket. Hosszában kb. 1/2-1 centis szeletekre vágjuk és egy tálban besózva félretesszük legalább 10 percre.
2. 1 ek. olívaolajat melegítünk, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymagerezdet, majd felengedjük a passzírozott paradicsommal. Hozzáadjuk az oreganot, bazsalikomot, és egyszer felforraljuk.
3. Amíg padlizsánszeleteket vízzel leöblítjük, felforrósítunk egy serpenyőt és készenlétbe állítjuk a krumplinyomónkat vagy valami más lyukacsos, lapátszerű eszközt. A padlizsánszeleteket adagonként a forró serpenyőbe tesszük. Kb. fél perc múlva elkezdjük erősen nyomkodni, lapítani őket: így préseljük ki belőlük a vizet. Ha az egyik fele megpirult, átsült, megfordítjuk, és még egy kicsit lapítunk rajta.
Ezzel a módszerrel annyira megpuhulnak, mintha olajban sütöttük volna őket, de egy csepp zsiradék sem kell hozzá. A teflonserpenyőnknek nehéz napja lesz: én minden „menet” között teflonlapáttal lekapartam a rásült réteget, az utolsó után is, így könnyen el tudtam mosni.
4. Egy tűzálló tálat kikenünk 2 ek. olívaolajjal, majd rétegesen megpakoljuk: egy réteg szorosan összeillesztett sült padlizsán, ezt besimítjuk a paradicsomszósszal (nem kell ússzon), rá összetépkedett friss bazsalikomlevelek, mozzarella, parmezán. Majd kezdjük elölről… A tetejét jól szórjuk meg sajttal, ne sajnáljuk a parmezánt!
5. Süssük 200 fokon légkeveréses sütőben 20-25 percig, amíg a sajt megpirul. Szeletelés előtt hagyjuk pihenni 10-15 percet, akkor szépen összeállnak a rétegek.
Íme a végeredmény: húsmentes, gluténmentes, aligszénhidrát és hamisítatlanul olasz! Egy adag 25g CH-t tartalmaz a padlizsánból és a paradicsomból, tehát ekkora mennyiséget ketten is ehetnek ebédre, de annyira laktató, hogy úgysem fog menni… Inkább egészítsük ki levessel, palacsintával, gyümölccsel, stb.
Háziboszorka mondta
Köszi az ötletet, zabpehellyel vagy dióval/mogyoróval zsemlemorzsa helyett ki fogom próbálni!
girasole04 mondta
a padlizsánt mi is szeretjük, de soha nem sütöm olajban, mert megfekszi a gyomromat. igy a padlizsán fasirtot is sütőben készitem. Kettőnknek veszek 2 kg padlizsánt (nem kell megijedni, össze fog esni, ha sok gombóc lesz akkor meg lefagyasztom és amikor kell főzelék mellé csak fel kell engedni. szóval meghámozom, felkarikázom és sós vizben puhára főzöm. kiboritom egy tésztaszűrőbe és hagyom, hogy jól lecsepegjen, sőt ráengedek hidegvizet, hogy ne égessen és kézzel még jól "megmarkolászom", hogy a viz kijöjjön (ezzel a turmikolás rész meg is van), hozzáadok egy nagy csomag apróra vágott ptrezselymet és foghagymát (amennyit szerettek,én egy teljes fejet szoktam, imádjuk), annyi zsemlemorzsát amennyitől jól formázható cucc lesz, ujra átdögönyözöm a masszát, fagyis kanállal kiszaggatom, kivülről is megforgatom zsemlemorzsában (ez tk kenyér morzsa) kicsit lelapitom őket, ecsettel beolajozom a tetejét és sütőpapiros tepsiben kb 30 percig (amig a külső morzsa aranybarna lesz) sütöm. Rizi-bizivel, salátával, főzelék mellé, szendvicsbe nagyon finom.
Judit mondta
Ez a recept nagyon zseniális, isteni finom lett a padlizsán már 3x elkészítettem az utóbbi egy hónapban 🙂 Kedvenc lett! Köszönöm a receptet 🙂