2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mielőtt diétázni kezdtünk volna, mindig főztem levest is a főfogás mellé ebédre. Mikor elkezdtem számolgatni, hogy mennyit is ehetünk, örültem, hogy a főfogás „kifér” az 50gr CH-ból, nemhogy még levest is kanyarítsak belőle… Aztán szegény Z egy idő után elkezdte kérdezgetni, hogy már sosem eszünk egy jó levest? Hát újabban próbálok hetente legalább egyszer valami „aligszénhidrát” levest is letenni az asztalra, itt az első sikerem.
Hozzávalók 4 adaghoz:
450gr fagyasztott vagy friss brokkoli (350gr is lehet)
0,5dl főzőtejszín
só, bors, szeletelt mandula ízlés szerint
Elkészíteni nagyon egyszerű:
1. Pároljuk meg a brokkolit: én ehhez párolóbetétet használok, ami pont beleillik egy másik lábosba, alul lyukak vannak rajta, így a forró gőz jól átjárja a brokkolit, de nem főzi szét. Aki elég ügyes -nem úgy, mint én-, nyugodtan megpárolhatja spéci felszerelés nélkül is. Nem kell teljesen puhára főzni, maradjon „tartása”.
2. Turmixgépbe pakoljuk a megárolt borkkolirózsákat, kb. félig felöntjük a pároláshoz használt, időközben „brokkoli-kivonattá” vált vízzel, kevés főzőtejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és brrrrr…. Jól összeturmixoljuk. Nem kell agyonpépesíteni, kicsit lehet darabos.
3. Kóstoljuk meg, ha kell igazítsunk rajta: több lé, tejszín, só, bors, ha kell.
4. Jól felhevített teflonserpenyőben pillanatok alatt pirítsunk egy marék szeletelt mandulát, és tálaláskor szórjuk meg vele a levest!
A brokkoli CH-tartalma az egyik csomagolás szerint 1,1gr/100gr, a másik szerint 2,0gr/100gr. Akárhogyan is, kár vele foglalkozni, a tejszínnel szintén, a mandulából meg alig teszünk rá, így ezt a levest nem kell számolgatni! Nyamm. 🙂
Orsi mondta
Kedves Nóri! Én is pcos- sel küzdök nekem azt tanították hogy a pürésítéstől magasabb a glikémiás index és gyors felszívódásúnak számít az étel. Ez mennyire vonatkozik pl. Erre a levesre vagy akár a brokkolipürére? Köszönöm! Szuper a blogod 🙂 Orsi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Orsi,
Igaz, hogy a pürésítéstől gyorsabban szívódnak fel a szénhidrátok, de ebben a levesben nincs számon tartható mennyiség… Így szerintem nincs miért aggódni.
Köszi, és gyere máskor is! 🙂
Nóri