2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Eheti, legújabb tízóraink következik:
Régebben nagyon szerettük a zabkekszeket, de mióta az étrendünk gluténmentes, ezeket a kekszeket sütöm (tejtermék- és tojásmentesek is!).
Hozzávalók:
125g teljes kiőrlésű, vagy Graham-liszt
100g aprószemű zabpehely
50g apróra vágott 81%-os étcsokoládé
100g durvára vágott dió vagy mandula
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
100g vaj
100g cukornak megfelelő édesítő
2 tojás
1 kisebb narancs héja és leve
1 tk. cukormentes vaníliaszirup
A hozzávalókról bővebben a csokis-mandulás zabkeksz receptjénél olvashattok.
Elkészítés:
1. A vajat betesszük a mikróba (alacsony fokozatra! – különben beterítheti az egész mikrót) olvadni, közben egy éles késsel feldaraboljuk a diót és a csokoládét.
2. Egy nagy tálban összemérjük és összekeverjük a szilárd hozzávalókat: lisztet, zabpelyhet, diót, csokit, szódabikarbónát.
3. A narancsot jól megmossuk, lereszeljük a héját, kifacsarjuk a levét.
4. Egy kisebb tálban összekeverjük a narancs levét, héját, az édesítőt, a vaníliaszirupot, a két tojást és a vajat.
5. A folyékony és szilárd összetevőket egy kanállal összeforgatva jól elkeverjük, majd két sütőpapírral kibélelt tepsire két kávéskanál segítségével kis halmokat formázunk.
6. 170 fokon, légkeveréssel sütjük kb. 10 percig.
Ekkora mennyiségből én 525g, összesen 48db kekszet sütöttem. Az össz szénhidráttartalom 165g, így 31,5g/100g. Tízóraira 5-6 darabot ehetünk meg.
Julcsi mondta
Nagyon finom!!! Köszi a receptet! Élvezettel olvasgatom a blogodat és próbálgatom a recepteket, csak így tovább! 🙂
A hozzávalóknál a link viszont nem működik, még a régi oldaladra irányít.
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy ízlik, és köszi, hogy szóltál, javítottam. 🙂
Ilona mondta
Köszi ezt a receptet is. Akár muffinformában is megsüthető, nem? Most fedeztem fel a blogod, és ideragadtam a székhez, várhat a mosogatás, stb. Nagyon tetszik, élvezettel böngészem.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Ilona,
még sosem próbáltam ezt a receptet muffinformában, de ha akár működhet is… Ha megpróbálod, írj feltétlenül!
És gyere máskor is… 🙂