2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Szerintem kihagyhatatlan, hogy az első receptem ne éppen a cukormentesített tiramisu legyen.
Mióta glutén-, tejtermék- és cukormentesen eszünk, ezt a tiramisu receptet használom.
Vegyünk hát:
250g mascarponét,
5 tojást,
3 ek. graham lisztet, vagy más teljes kiőrlésű lisztet,
3 ek. nyírfacukrot vagy sütésálló édesítőport,
3 ek. édesítő port,
cukrozatlan kakaóport,
egy pohár jó erős fekete kávét,
vanília és amaretto aromát (elhagyható).
A hozzávalókról:
Graham lisztből a Tesco színeset használom, 60g/100g a CH-tartalma.
A nyírfacukor is helyettesíthető lenne a tésztában olyan édesítőporral, ami sütésálló. Így még alacsonyabb lenne a CH-tartalom. Nekem most csak a Lidlben vásárolt van itthon, és az aszpartamos, a sütéssel elveszti az édesítőerejét. Legalábbis a piskótában, mert a muffinjaimat az aszpartamos folyadék remekül édesíti… És nem, az aszpartam nem káros, és nem rákkeltő, legalábbis a tudomány mai álláspontja szerint. 3 aminosavból áll, amiket remekül fel tudunk dolgozni, kivéve a fenil-keton-uriában szenvedők, de ők erre úgyis figyelnek.
Tudom, hogy a mascarponét sokan túl drágának találják, ezért natúr vajkrémmel helyettesítik. Én egyszer próbáltam, és az eredmény igen lehangoló lett, úgyhogy inkább megveszem a mascarponét a Lidl-ben 250g-ot 365Ft-ért, vagy az Aldiban az 500g-ot 799Ft-ért.
Vanília és amaretto aromának két nagyon jó minőségű cukormentes ízesítő szirupot használok, ezekről bővebben egy kávés bejegyzésben fogok még írni.
Fogjunk hozzá:
1. Süssünk piskótát 3 tojásból:
– a tojássárgájákat keverjük habosra 3 ek. nyírfacukorral,
– a fehérjéket verjük kőkeményre egy csipet sóval (ha a fejünk felé tartjuk az edénnyel, nem eshet ki… 🙂
– a tojássárgás keverékre óvatosan kanalazzuk rá a felvert fehérjét, majd szórjuk rá a lisztet.
– Óvatosan keverjük össze egy kézi habverővel, anélkül, hogy összetörnénk a habot.
– Jó meleg sütőben süssük tűpróbáig, majd hagyjuk kihűlni.
2. Készítsük el a mascarponés krémet:
– 3 ek. édesítőport kézi habverővel jó habosra (fehér legyen!) elkeverjük 2 tojássárgájával és az 1 ek. vaníliasziruppal,
– belekeverjük a mascarponét,
– végül óvatosan beleforgatjuk a szintén jó keményre felvert 2 tojásfehérjét.
3. Rakjuk össze a remekművet:
– A piskótát egyben is hagyhatjuk, ha van olyan tálunk, amibe jól le tudjuk rakni. Nekem az egyszeres adaghoz csak kör alakú tálam és szögletes tepsim van, így felvágtam babapiskótányi csíkokra a piskótámat.
– A kávéba keverjük bele az amarettoszirupot, majd ezzel a finomsággal fogjuk locsolgatni a tálba rakott piskótákat: óvatosan, nehogy elázzanak!
– Rakjunk egy sor piskótát, locsoljuk meg kávéval, majd takarjuk be a mascarponés krémmel. Bőven szórjuk meg kakóporral, majd kezdjük elölről, amíg minden alapanyag elfogy.
Hűtsük be, és élvezzük! 🙂
Úgy számoltam, a teljes adag kb. 85g szénhidrátot tartalmaz (ha sütésálló édesítő port használnék a piskótához, akkor csak 46g-ot). Mi 4 felé osztottuk, és uzsonnára ettük, ez így éppen 21,25g. Mivel tele van jó kis tejszínes mascarponéval, az a kevés szénhidrát is jó lassan szívódik fel.
ancsa mondta
sziasztok, elkészült a mindenmentes tiramisum. Én Mascarpone helyett laktózmentes tejfölt csöpögtettem le a hűtőben előbb egy napon át (egy másik blogon olvastam) és liszt helyett kókuszreszeléket használtam (most már vagy mandulatejet iszunk vagy kókusztejet és nem dobjuk ki a megmaradt kókuszt vagy mandulát). Nagyon jó érzés úgy enni hogy tudom mit raktam bele és hogy mennyire egészséges. Köszi a receptet Nóri
Mindenmentes Nóri mondta
Én köszi a kreatív továbbgondolást. 🙂 Már látom, hogy ideje nekem is újra elővennem ezt a tiramisu dolgot.
Névtelen mondta
Szia, Nóri!
Ezt a tésztamennyiséget mekkora tepsiben süssem meg? Csak mert részben ettől függ a piskóta vastagsága. Köszi a választ.
Kati
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A tepsi, amit én használok, kb. fele akkora, mint a sütőm, ha így érthető. 🙂 (Centire most nem tudom megmérni…)
Èva mondta
Szia! Azt írod hogy amióta tejtermékmentesen táplálkoztok, ezt a receptet használod, és rögtön 250gr mascarponeval indul a recept.
Andrási Nóra mondta
Szia Éva!
Hossz út van mögöttem, ez egy 10+ éves recept… 🙂 Szerintem ezt keresed.