2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Amikor előkerülnek a szekrény mélyéről a melegebb pulcsik, sálak, nálunk is megnő az igény a táplálóan laktató, nagy adagban előre főzhető egytálételekre, levesekre. Szerepel a blogomon egy réges-régi erdélyi recept, „máréfalvi salátás fuszulyka csülökkel” néven: ezt a füstös, babos, mégis a fejes salátától és kaportól friss ízvilágot szerettem volna újra felfedezni, csak ezúttal állati eredetű dolgok nélkül.
Fejes saláta és kapor a bablevesben?
Eddig bárkinek meséltem erről a receptről, mindenki felhúzta a szemöldökét a „salátalevééél??” és „kapor a bablevesben?!” részeknél, ezért egy kis nyitottságot kérek Tőletek, nem fogtok csalódni. 🙂 A friss salátalevelek és a kapor kis lágyságot, frissességet visznek a szokásos bablevesbe – nem igazán tudom ennél jobban megfogalmazni: mindenképpen próbára érdemes!
Füstös vegán bableves
Mióta felfedeztem a folyékony füstöt, mint műfajt, nagyon élvezem, hogy bármit könnyedén enyhén füstössé tudok varázsolni. Amennyiben idegenkedsz a folyékony füsttől, vagy most nem tudod / nincs kedved beszerezni, jó megoldás lehet kockára vágott füstölt tofut főzni a levesbe az utolsó percekben.
Ha szeretnéd szójamentesen készíteni ezt a levest, akkor a fenti tofus megoldás nem jön szóba, és a tamari szószt is cseréld kókusz amino szószra! Én 3 literes leveses fazékban főzöm ezt az ételt, kb. 45-50 perc alatt elkészül, ebből kb. 25-30 percig csak rotyog, és tudok mással foglalkozni. 🙂
Füstös bableves salátával, kaporral (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 2 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
- 2 nagy gerezd fohagyma
- 2 sárgarépa összesen kb. 200g egészben
- 1 kisebb krumpli kb. 150g egészben
- 500 g vágott zöldbab lehet mirelit
- 500 g fejtett bab lehet mirelit
- 1 aszalt paradicsom
- 1 fejessaláta
- 1 kis csokor friss kapor
- 3 tk. só
- frissen őrölt fekete bors
- 4-5 csepp folyékony füst
- 1 ek. tamari szósz*
Elkészítés
- Vágd kb. 1x1 centis kockákra a sárgarépákat és a krumplit.
- Egy nagyobb (3 literes) leveses fazékban közepes fokozaton forrósítsd fel a kókuszzsírt / olívaolajat. A fokhagymagerezdeket vágd apróra, majd futtasd meg az olajon.
- Dobd a kockára vágott répát, krumplit is az edénybe, és kevergesd egy-két percet. Mehet rá a vágott zöldbab is, azzal is kevergesd pár percig.
- Öntsd fel a zöldségeket 1,5 liter vízzel (én előre felforralom vízforralóval), tedd bele a fejtett babot, aszalt paradicsomot, sózd, borsozd.
- Forrástól számítva főzd kb. 20-25 percig, amíg minden megpuhul és az ízek összefőnek.
- Közben mosd meg a salátát és vágd csíkokra, hogy ne a tányérban kelljen vele küzdeni. A kaprot is vágd apróra.
- Amikor a zöldségek, bab puhára főttek, dobd a forró levesbe a salátát, kaprot, egészítsd ki még 1-2 pohár forró vízzel.
- Keverd össze alaposan, majd mehet bele a folyékony füst, tamari szósz. Fedd le és kapcsold ki a tűzhelyet. Pár perc múlva kóstold meg a levét és igazíts még a füstön, tamarin, sózáson, borsozáson ízlésed szerint.
Ibolya mondta
Kedves Nóra! Koszonom, ismet sok jo otletet, receptet osztottal meg velunk. Ezekben az idokben tenyleg megfontoltan, es kreativan, beosztassal kell a csalad elelmezéset megoldani valamennyiunknek.minden jo otlet aranyat er! Koszi, es minden jót kivanok nektek udvozlettel