2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az előző beluga lencsés salátához hasonlóan újabb vendégrecept következik: ezúttal Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog és a Vegán reggeli, Mit eszik a vega gyerek? c. szakácskönyvek szerzője főzött a blogomra, amíg én belerázódok a két kiskuktás főzésbe és fotózásba. 🙂
Nekem is nagyon megtetszett ez a recept, mert azon túl, hogy a padlizsán és a füstöt tofu a kedvenc alapanyagaim közé tartoznak mostanság, igazi vihargyors ételről van szó: látszik, hogy Zizi sem vesztegeti az idejét a konyhában. 🙂
Füstölt tofu
Korábban szinte sosem ettem tofut, legfeljebb étteremben, itthon csak fermentált szója termékeket fogyasztottunk (miso, szójaszósz), de azért néha tettem vele egy próbát. Sikertelenül. Egészen addig, amíg rá nem találtam az Aldiban erre a füstöt tofura (lásd fenti képen): annyira finom, hogy alig tudok leállni vele! A történet külön érdekessége, hogy ugyanennek a gyártónak a sima és chilis változata szintén szörnyűnek bizonyult, de ez a füstölt annyira ízlik még a hagyományos ízeket kedvelő, mindenevő nagyinknak is, hogy még ő is meglepődött! Szóval próbáljátok ki. (Nem, ez itt nem a reklám helye.)
Ez egy annyira egyszerű étel, hogy legközelebb akár egy hétvégi kiránduláson is elkészíthetem… Minden hozzávalója jó szállítható, és a padlizsántól eltekintve egész évben elérhető.
Paradicsomos quinoa pirított padlizsánnal és tofuval (gluténmentes, vegán, IR-barát)
Hozzávalók
- 170 g quinoa
- 250 ml paradicsomszósz
- 250 ml víz
- 1 db közepes padlizsán 1x1 cm-es kockákra vágva
- 2 csomag 360 g füstölt tofu, 1x1 cm-es kockákra vágva
- 4 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1/2 evőkanál kókuszolaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított oregánó
- frissen őrölt feketebors
Elkészítés
- A quinoát tegyük egy lábasba, öntsük fel a paradicsomszósszal és a vízzel. Adjunk hozzá egy teáskanál sót és az oregánót. Főzzük puhára kb. 10 perc alatt, majd tegyük félre.
- Egy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, tegyük bele a felkockázott padlizsánt és a tofut és magas lángon pirítsuk meg. Ekkor vegyük takarékra, adjuk hozzá az egy teáskanál sót, a fokhagymát, egy evőkanál vizet és főzzük további 4-5 percig. Ízlés szerint borsozzuk, majd tálaljuk a paradicsomos quinoával.
Tápérték információ
Ha tetszett a recept, kövesd Zita blogját Facebookon és Instagramon!
ófi mondta
szia Nori, koszi a mai ebedtippet! :o)
cserebe egy masik: a padlizsant is lehet aszalni (raadasul gyorsan megvan), en karika es kockaformaban is szoktam eltenni, mikor szezonja van a kertben… es a Toled tanult sos vizes aztatassal hozom vissza az eletbe
Mindenmentes Nóri mondta
Köszi!