A „mindennapi hüvelyesünk” rovat folytatódik. 🙂 Nem is olyan régen a Facebook követőimet kérdeztem, hogy mi legyen a következő megjelenő receptem és igen szoros versenyben ez a vegán kolbászkrém lett a második. Én is nagyon szeretem… Hogy, hogy nem, a kisfiam születése után (januári baba) csupa nagyon kalóriadús, nagyon „magyaros” dologra vágytam: kolbász, zsíros kenyér, rakott krumpli, rántott dolgok… 😀 Akkoriban alkottam ezt a kencét is.
Vegán kolbászkrém !?
Igazából arra jutottam vegán kolbász dolgában, hogy megfelelően fűszerezve (nem sajnáljuk belőle…) szinte bármilyen hüvelyes vagy gabonaféle elmenne kolbásznak. 🙂 Ez itt most jól kenhető állagú lesz, de ha ugyanezt a kencét turmixolás helyett kicsit szárazabbra készítitek és darabosabbra hagyjátok, remek vegán kolbász-helyettesítőt kaptok pl. rakott krumplihoz. 😉
Régebben a kencéimet igyekeztem minél alacsonyabb szénhidrát-tartalommal „megúszni”, de mióta tudom, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztásával milyen szuper eredményeket lehet elérni az inzulinrezisztenciával kapcsolatban (erről itt írtam részletesen), azóta erre a műfajra is úgy tekintek, mint egy lehetőségre, hogy minél több hüvelyest magamba tömjek, úgyhogy jó vastagon kenem azt a kenyeret… 😉
Gyerekbarát
Ez a kence eredetileg nemcsak miattam, hanem elsőszülött nagylányom miatt is készült – amikor családilag növényi étrendre tértünk, ő éppen kolbász- és sajtevő korszakát élte – ezzel és bolti kész növényi sajtokkal sikerült simábban vennünk ezt a kanyart. Készíthető „felnőtt változatban” is – a paprikás fűszereket tetszés szerinti arányban csípősre cserélheted.
Inzulinrezisztenciával
Inzulinrezisztenciával (is) érdemes rendszeresen hüvelyeseket fogyasztani. Ha számolod a szénhidrát tartalmat: a receptben a teljes adag tápanyag értékeit tüntettem fel! Egy negyed adag 18,5 g CH-t tartalmaz – egy szelet szénhidrát csökkentett kenyérrel belefér reggelire is. Mártogathatod nyers répával, karalábéval, retekkel, uborkával is, úgy még gazdaságosabb szénhidrát szempontból.
Ezt a receptet is friss kétgyermekes anyaként hoztam össze, ennek megfelelően az elkészítése sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint elolvasni ezt a bejegyzést. (Vagy megírni… 🙂 )
Vegán kolbászkrém (gluténmentes)
Hozzávalók
- 1 konzerv vörösbab bolti vagy házi*
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 ek. olívaolaj vag kókuszzsír**
- 3 ek. paradicsompüré
- 1 ek. paprikakrém "Anna" vagy "Pista"
- 1 kk. őrölt paprika
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- 1/2 kk. fokhagyma por
- 1/2 kk. őrölt kömény
- 1 kk. római kömény
- 2 kk. folyékony füst***
Elkészítés
- Vágd apróra a vöröshagymát és kezdd el sütni az olajon.
- Közben a fűszereket keverd össze egy kis tálban (mindent a bab kivételével) - így egyszerűbb lesz egy mozdulattal beleborítani a serpenyőbe.
- Amikor a hagyma üveges, add hozzá a fűszeres keveréket, és forrósítsd fel, amíg jó illata lesz.
- Tedd a serpenyőbe a leszűrt babot is, jól keverd át. Ha szárazabb kencét szeretnél, vagy "kolbászmorzsa" lesz pl. paprikás krumpliba, akkor süsd egy kicsit tovább.
- Tedd az egészet aprítógépbe és turmixold ízlés szerint "morzsásra" vagy krémesre. (Ha nincs aprítód, villával is össze tudod törni.)
Fazekas Sándorné Mary mondta
Kedves Nóri!
Szeretném megkérdezni ,hogy a magtejek ártanak-e, ha gyulladás van a szervezetben. Mert pl fog problémám van, és a szájsebészeten azt mondták, hogy ne fogyasszak tejet,és tejterméket,mert a gátolják a gyulladás csökkenését. Ezért kérdezem,hogy van-e különbség a két tej hatásmechanizmusában,hiszen mindkettő tartalmaz fehérjét,igaz az egyik növényi a másik állati eredetűt.Előre is köszönöm a segítségedet,üdv.Fazekas Sándorné Mary
Mindenmentes Nóri mondta
Kedves Mary,
igen, a növényi tejek mások ebből a szempontból, ezeket fogyaszthatod.
Kiss Regina mondta
Ez fenseges! Csak annyit modositottam, hogy rendes fokhagymat hasznaltam. Szuper recept!
Viki mondta
Nóri! Jézusom! Elkészîtettem, ez valami mennyei. Köszönöm a receptet, azt külön hogy megismertettél a római köménnyel…az az illat.
Mindenmentes Nóri mondta
<3 Igen, nálam is szerelem volt első szuszra. :)
Amaki mondta
A provance-i fűszerkeverék helyett mit használhatok? Vagy el is hagyható?
Mindenmentes Nóri mondta
A provence-i fűszerkeverékben rozmaring, oregano, kakukkfű és borsikafű van. Válassz ezek közül vagy el is hagyhatod. 🙂
Gwen mondta
Szerinted, ha ezt kicsit szárazabbra készítem és bezacskózom kolbász-alakúra, akkor esetleg szeletelni is lehet?
Mindenmentes Nóri mondta
Szerinte még kellene valami, amitől jobban megszilárdul. Pl. ha keversz hozzá egy kis csicseriborsólisztet is?
Viri mondta
Köszi a receptet nagyon finom bár kolbász krémmel nekem kicsit túlságosan paradicsomos. Legközelebb kipróbálom milyen ha lefelezem a pürét. (Külön köszi a dunsztos bab ötletet. Én 1.5- 2 dl-es üvegeket használok így ha csak kevés kell a salira akkor sem kell agyalni mi lesz a maradékkal 🙂 )
Andrea Fekete mondta
Pont ezt kerestem,mar alig varom,hogy elkeszitsem. Endometriozisom van es gyulladascsokkento dietan vagyok. Koszonet neked a munkadert es minden jot kivanok!
Andrási Nóra mondta
Köszönöm. 🙂 Gyors és tartós gyógyulást kívánok!
Andrea mondta
Kedves Nóri!
Nagyon finom ez a kence, köszönet érte:) Már sokszor elkészítettem, csak füst nélkül. Vettem füstöt, mert kíváncsi vagyok, hogy azzal milyen lehet. Eddig nekem nem sikerült kolbászosra, arra gondoltam, hogy a füst miatt. A kérdéseim:)
A füstöt a többi fűszerrel együtt teszed bele, azzal együtt főzöd?
Hol tárolod felbontás után a füstöt?
A kk mokkás vagy teáskanál?
Ha rakottba teszed, akkor is leöntöd mondjuk egy növényi tejes öntettel, mint a rakott kelnél? Nem áztatja el?
Köszi a válaszodat előre is.
Andrási Nóra mondta
Szia Andrea,
a foly. füstöt nem érdemes sokat főzni, mert elillan. (A végefelé teszem bele.) A konyhapulton tárolom, semmi extra. Igen, általában teszek valami tejes vagy tejfölös cuccot a rakottakra. (Tejföl itt.)
Kinga mondta
Nagyon finom lett! 2,5 éves lányom nagykanállal ette
Andrási Nóra mondta
Egészségére! 🙂
Kinga mondta
Kedves Nóri!
Most találtam rá nemrég az oldaladra és ez az első recept amit kipróbáltam!
Csak szuperlatívuszokban tudok erről a „kolbászkrèmről” beszélni. Isteni, mennyei, nem tudok vele betelni. Köszönöm!
A többi receptet is ki fogom próbálni!
További jó munkát kívánok, Kinga.
Andrási Nóra mondta
Nagyon örülök, hogy ízlett! 🙂
Lázárné Prucsi Katalin mondta
Kedves Nóri!
Nekem hiányzik belőle a só. De picit tettem bele, és így mennyei.
Nagyon köszönöm a munkádat!
Katka