Gyerekoromban imádtam a káposztás dolgokat. Mióta csak növényeket eszünk, a szerelem visszatért. 🙂 A nagymamám sokszor sütött nekem káposztás lepényt vagy palacsintát (kinek hogy). Szerettem volna egy nagyon egyszerű recepttel visszaadni azt az ízvilágot: ehhez mindössze 3 hozzávalóra, egy turmixgépre és 5 perc előkészületre lesz szükséged. 😉
Hajdinás lepény egyszerűen
Amikor elkezdtem gluténmentesen sütni, bonyolultnak tűnt a dolog: ilyen liszt, olyan keményítő, egyéb mágikus szerek. Idővel minden egyre letisztultabb lett. Ez a lepény az egyik legminimálabb receptem: egész hajdinát és lencsét áztatok, másnap összeturmixolom egy kis vízzel, és már süthetem is. Szoktam tenni bele egy kis darált lenmagot is, de ennek nincs szerepe az összetartásban, csak a plusz tápanyagok miatt csempészem be ahová csak tudom, szóval nyugodtan hagyd ki, ha nem ehetsz lenmagot. A kurkuma is hasonló okból kerül bele (így esszük meg a napi tucatot). 🙂
A felhasználói élményt tovább fokozza, hogy az összeturmixolt tésztát elteheted 1-2 napra a hűtőbe, és sütheted frissen, sőt, a kész lepényt is elteheted két tányér között a hűtőbe: másnap is finom, de mint minden káposztás cucc, frissen az igazi. Ha vékonyabbra sütöd, a lepények tekerhetőek is, így pl. wrapnak is használhatod. Sütheted kicsire, nagyra, babakézbe való vagy tekerhető méretre is.
Hajdina, de finom!
Nem szereted a hajdina jellegzetes ízét? Ne aggódj! Igazából rájöttem, hogy magában én sem szeretem annyira. Kivétel ez a sütőtökös „hajdinarizottó”, ami tényleg ízlett, egyébként nálunk ilyen lepényekbe, kenyérbe, palacsintába fogy el a hajdina. Így viszont jó sok fogy! Ami azért szuper, mert a hajdina igen tápláló gabonaféle: teljes értékű fehérjét (!) és sok káliumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz. És még a gyerekek is megeszik… 😉
Káposztás lepény
Ez a hajdinás lepény működik káposzta nélkül, és nyilván sima fejes káposztával is, de mennyivel viccesebb így lilán… 😉 Egyébként a Greger könyvben (How not to die) olvastam, hogy a lila káposzta a legolcsóbb antioxidáns forrásunk (a színanyagok általában antioxidánsok), úgyhogy egyetek belőle minél többet! 🙂 Nyilván az a pár levél, ami a lepényekbe kell, nem valami hűha mennyiség, a „maradékot” lereszeltem a robotgéppel és vörösborral megpároltam. Mindig túl kevésnek bizonyul…
A lényegre térek. 🙂 Itt a rettentően egyszerű lila hajdinás lepény recept:
Hajdinás lepény káposztával (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
Elkészítés
- Előző este (de legalább 2 órára) áztasd be a hajdinát és a lencsét. (Lehet egy edényben.)
- Másnap szűrd le, és tedd turmixgépbe a darált lenmaggal, kurkumával, sóval együtt. Önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és turmixold simára.
- A káposzta leveleket vág csíkokra,és turmixold bele a tésztába.
- Én 22 cm-es serpenyőben, 3 evőkanálnyi adagokból sütöm a lepényeket: a kanállal terítem szét a tésztát. Minden lepény előtt átkenem egy ecsettel egy kis olajjal a serpenyőt, de sütőben is süthetőek, ha olajmentesen eszel.
Megjegyzések
Tápérték információ
Ha elkészíted, kérlek, oszd meg velem is Instagramon:@mindenmentes. Köszi!
Boros Ildikó mondta
Szia Nóri! BÚÉK!
A káposzta nagyon csábító, de hajdinát nme hetek sajnos…
Ha kölest beáztatok, akkor szerinted jó lesz? Azaz, próbáljam ki?
Üdv: Ildikó
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A köles nem annyira tartja össze a dolgokat… inkább zabot próbálnék, ha azt lehet.
Edit mondta
Szia Nóri!
Megcsináltam, de sajnos egyszerre ronda és ízetlen. A barna lencse lehet a ludas? Mert csak az volt itthon. A lepény nem sül át mindkét oldalán, ha nem fordítom meg, ezért én forgattam is, mint a palacsintát. ..hacsak nem akarom bő olajban sütögetni, de akkor meg túl olajos. Szóval nagyon vonzott az egyszerűsége és szépsége, de nekem nem sikerült…:(
Üdv:
Edit
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Első blikkre nem tudom, mi lehetett a baj! Barna lencsével még pont nem próbáltam ezt a lepényt, de máskor helyettesítettem egymással a lencséket gond nélkül, szóval erre nem gyanakszom. Fordítani kell, ezt lehet, hogy nem írtam bele a receptbe, de akkor most pótolom. Lehet, hogy a hőfokkal volt a baj? Ha túl forró volt, akkor a széle megsül, de a közepe nyers marad. Esetleg próbálj csak egy-egy evőkanálnyi cuccból kisebbeket sütni, hogy jobban átsüljön és könnyebb legyen forgatni. Sajnálom a rossz élményt, remélem, nekifutsz még és legközelebb sikerülni fog!
Kalina Judit mondta
Szia Nóri, kipróbáltam a receptet. Nagyon finom lett. Nekem ugyan nem lett ilyen szép lila, mint a tiéd, de ez nem is számít. Én teljesen olajmentesen készítettem, és öröm volt a számomra, hogy nem ragadt le. Szóval ismétlés lesz, azt hiszem, jó sokszor. Köszi!!!!!!!
Mindenmentes Nóri mondta
Szuper!
Judit mondta
Szia Nori, Ha csak pirított hakdina van itthon abbol is jo lehet?
Koszi
Andrási Nóra mondta
Szia,
ez sajnos passz… Ne biztos, hogy a pirított is ugyanígy működik.
Nori mondta
Kedves Nori, az lenne a kerdesem mi a titka hogy osszealljon es megfordithato legyen a teszta? sajnos ezzel is es a palacsintatsztaval is kuzdok,tobbszor probaltam de szetszakad. nagyon elszomorodtam.
Andrási Nóra mondta
Szia,
nem lehet, hogy túl hamar próbáltad megfordítani? Akkor kell, amikor a teteje már majdnem megszilárdult.
Ági mondta
Szia Nóri!
Fermentált lilakáposztával is működhet?..
Andrási Nóra mondta
Persze! Kb. bármivel, mivel ez a lepény magában is megsüthető… Innentől olyan zöldséget teszel bele, amihez kedved támad. 🙂