Hosszú, hosszú ideje ez a legkedvencebb recept, amit megosztok Veletek. Egyrészt olyan érlelt növényi tejtermék, ami szójamentes és dióféléktől is mentes, másrészt nincsenek benne nehezen beszerezhető vagy drága hozzávalók. Sőt, igazából egyetlen fő hozzávaló kell az egészhez (a joghurtkultúrán kívül). Harmadrészt pedig azért különleges, mert az eredeti ötlet egy olvasómtól származik! Ritkán osztok meg olyan receptet, ami ennyi kóstolón esett át még a megjelenés előtt, mint ez: ő itt a babjoghurt! Fogadjátok szeretettel Gubicza Ági receptjét. 🙂
Babjoghurt?!
Néhányan talán azt gondolhatjátok, hogy kicsit agyamra ment a napi tucat ajánlás, ha már tejet és joghurtot is mindenáron hüvelyesekből akarok készíteni… 😀 Nos a helyzet az, hogy a sorrend pont fordítva történt: tavaly ősszel épp azon morfondíroztam, hogy vajon szója helyett más hüvelyest használva is lehetne növényi tejtermékeket készíteni? Egy hozzászólásban érkezett a válasz, hogy igen! Ági megírta nekem, hogy ő hogyan készít babból joghurtot, kipróbáltam, és azóta már sokszor elkészítettem. Alig mertem leírni, mert elsőre annyira meredeken hangzik, de már hónapok óta kóstoltatom a gyerekeimmel, a férjemmel, a nagyival, a barátaimmal és ugye Ági is rendszeresen fogyasztja… Még a férjem egyik kollégája is megkóstolta (vakon!). Szóval elég alaposan körbejártam a kérdést: igen, a babjoghurt működik!
Nagyon szeretem benne, hogy olcsó (bio babból főzve, a drágább – tasakos – kultúrával is kb. 90 Ft-ra jön ki egy 2 dl-s pohár), egyszerű, fenntartható: hiszen gyöngybabot jó eséllyel kapsz a piacon is egy termelő nénitől, és még elkészíteni is pofon egyszerű! Leírom Ági eredeti receptjét is, amit én növényi tejfőzőre adaptáltam a mi ízlésünknek megfelelően. És igen, annak is örülök, hogy hüvelyesekből készül, mert mostanában a kislányom ebben a formában fogyaszt a legszívesebben babot, és a hasznos rostok biztosan jót tesznek a pocakjának. 🙂
Villanykancsóval vagy anélkül
Gubicza Ági tejfőző nélkül készíti a joghurtot: 150g fehér babot beáztat éjszakára, majd 1 kk. sóval, pici szódabikarbónával puhára főzi. Amikor kb. 40 fokosra hűlt, leturmixolja úgy, hogy 1 liter legyen az össztérfogata és beleturmixolja a joghurt kultúrát is. (Panni-féle tasakosat.) 42 fokon érleli 12 órát, majd 12 órát áll a hűtőben, és kész! Én ezen annyit változtattam, hogy a tejfőzővel főzöm, így kevesebbet kell mosogatnom, és kevesebb babot használok, mert így nekem túl sűrű volt. Ha tejfőző nélkül készíted, akkor a lenti recepthez képest több babot vagy kevesebb vizet használj, hogy sűrűbb joghurt alapod legyen! A babjoghurt érés közben nem sűrűsödik, csak az íze változik – az elején kell eltalálnod az állagot.
Most már átadtam a babjoghurt készítés minden csínját-bínját, hogy kitalálhasd, hogyan készíted majd a sajátod. 🙂 Itt pedig leírom, én hogyan főzöm a mi babjoghurtunkat:

Babjoghurt (IR-barát, vegán)
Hozzávalók
- 120 g fehér bab 1,2 liter joghurthoz
- 1/2 kk. só
- 1 adag joghurt kultúra
Elkészítés
- A babot öblítsd le és áztasd be éjszakára.
- Másnap tedd a sóval együtt a növényi tejfőzőbe, töltsd fel vízzel a MIN (!) jelzésig (1,2 liter össz térfogat) és indítsd el a növényi tej száraz magból/gabonából programot.
- Várd meg, amíg kb. 40-45 fokosra hűl.
- Tedd bele a joghurt kultúrát, keverd össze (ehhez használhatod a juice programot), majd töltsd az egészet a fermentáló készülék edényébe és indítsd el a joghurt programot: én 6 óráig szoktam érlelni, utána lehűtöm.*
Kedves Nóri azt olvastam több helyen a neten, hogy ilyesmihez a DR CHEN PATIKA
Probikum 7 forte kapszula https://www.dm.hu/dr-chen-patika-probikum-7-forte-kapszula-p5999561420424.html?userNoOptIn is jó, tényleg? Mivel ez is hüvelyes, így ettől a joghurttól nem termelődnek bélgázok? 🙂 előre is köszönöm a választ
Szerinted krémsajt kultúrával is működhet? Babtejföl?
Próbáltam már, de még nem lett az igazi. Tejfölhöz lehet, hogy sűrűbbre kellene főzni, és még az érlelési idő is kérdéses, nekem túlérett lett még 12 óra alatt is…
Akinek nincs ilyen kèszülèke??? Az, mit tegyen!? Hogy lehet elkèszíteni?
Leírtam pontosan az utolsó fotó alatt „Villanykancsóval vagy anélkül” címmel.
Kedves Nóri azt olvastam több helyen a neten, hogy ilyesmihez a DR CHEN PATIKA
Probikum 7 forte kapszula https://www.dm.hu/dr-chen-patika-probikum-7-forte-kapszula-p5999561420424.html?userNoOptIn is jó, tényleg? Mivel ez is hüvelyes, így ettől a joghurttól nem termelődnek bélgázok? előre is köszönöm a választ
Kedves Éva,
probiotikummal is lehetséges joghurtot készíteni, először én is így csináltam, de összehasonlítani sem lehet az igazi joghurt kultúrával készülttel. Szóval lehet, de én ne ajánlom. A hüvelyesekhez rendszeres fogyasztással hozzászokik az emésztés, szóval de, volt olvasóm, aki jelezte, hogy felfújta, és volt, akit nem. Én kb. egy éve minden nap 2-3x eszem hüvelyest, káposztaféléket és még nem lett belőlem lufi. 🙂
Szia!
Érdekelne, hogy a visszaoltás a növényi eredetű joghurtok esetében is működik?
Köszönöm szépen!
Szia, nekem nem sikerült! Beszéltem erről Pannival (kultúrákat készítő hölgy), és valószínűleg nem elég így a csíraszám, és megváltozik a baci kultúrák aránya is, mert más volt az íze.
Nekem életem eddigi legtökéletesebb kókusz joghurtja egy 3. generációs visszaoltott volt!
(az az egy, azóta sem.. 🙁 ) Azaz lutri, de nem kizárt 😀
Kedves Nóri!
Amikor elkészül a babtej, akkor nem kell leszűrni, mielőtt beleteszem a joghurt kultúrát?
Válaszodat előre is köszönöm!
Nem! A tejet kell szűrni, a joghurtot nem. 😉
Szia Nóri!
Én innen tervezek beszerezni kultúrát (mivel mást is itt vezsek, ez tűnik kézenfekvőnek). https://www.culturesforhealth.com/vegan-yogurt-starter.html
nem tudod véletlenül hogy az amerikai quarter az pontosan mennyi ml-ben számolva? Találtam ilyen olyan átszámításokat, de hátha te már találkoztál ilyen mértékegységgel. Jól jönne a megerősítés.
Természetesen a célom a babjoghurt elkészítése lenne 🙂
Szia,
nekem úgy tűnik, hogy 1 quart 946 ml-nek felel meg. Én is most találkoztam vele először, ilyenkor mindig Google a legjobb barátom… 🙂
Köszönöm! Én is ezt találtam! Majd beszámolok az eredményről. Én 1 l-nek számolom a quart-ot olyan kicsi a különbség.
Én is így tenném.
Szia Nóri!
Hát ez nekem nem nagyon jött össze. A tiéd hogy hogy ilyen szép fehér? Az enyém ilyen krémszínű lett, de nem is érett meg. Mikor kivettem azt láttam hogy a műanyag fedő lepattant a fémedényről (bár nem tudom hogy végig így volt e vagy amikor a gép fedelét levettem akkor pattant le) a színének érés közben kellene megváltoznia? mert az én babom bizony sárga szìnű főzés után…
Szia,
a színe a babon múlik, az enyém fehér volt főzés közben. Ha az íze finom, akkor minden OK.
Kedves Nóri!
Örvendek, hogy rátaláltam az oldaladra. Hihetetlenül inspirál. Köszönöm ezt a receptet is! Elkészítettem a megadott módon a babjoghurtot, kinézetre, színre, állagra szokatlan. Önmagában nem fogyasztanám, de banánnal, áfonyával összeturmixolva páratlan, igazi gyümölcsös joghurt élmény!
Ágnes
Nagyon örülök! Köszi, hogy megírtad.
Szia! A te joghurtod milyen állagú? 1 liter bab turmixhoz adtam a joghurt kultúrát, pont ahogy a receptben írod, de csak egy nagy tál fehér leves lett belőle a végén…. ez normális, vagy várhatom, hogy besűrűsödik?
Akkor ez valószínűleg ivójoghurt lett. 🙂 Az enyém megáll a kanálon, de ez a különbség valószínűleg azért van, mert géppel főzöm, és ez számít. A növényi joghurt állaga érés közben már nem változik, előre kell jól eltalálni. Azt javaslom, hogy legközelebb kevesebb vízzel turmixold simára első körben, és fokozatosan érd el a kívánt sűrűséget. A mostani joghurtodat úgy tudod sűrűbbé tenni, hogy beleturmixolsz 1 ek. konjac lisztet, ha van otthon.
Kedves Nóri! Ha kevésbé savanyú joghurtot szeretnék akkor kevesebb kultúrát tegyek bele és ugyanúgy 6 óráig fermentáljam? Vagy ugyanannyi kultúrát tegyek bele és rövidebb ideig fermentáljam?
Savanyúbb joghurthoz tovább kell érlelni ugyanannyi kultúrával.
Kedves Nóri!
Kétszer próbáltam a tejfőzőmben elkészíteni a babjoghurtot, mind a két alkalommal „odakozmált” kicsit az alja, emiatt kevésbé vonzó az ízvilága babnak. Van ötleted mit ronthatok el? Évek óta van tejkészítőm és fermentálóm, követem a receptjeidet… ezúton is ismét gratulálok a blogodhoz! 🙂
Arra gondoltam sok a bab, legközelebb megpróbálom kevesebbel, de kíváncsi lennék a te véleményedre is.
(Remélem nem a tejfőzőm készül megadni magát…)
Szia,
nekem is le szoktak égni ezek a babos dolgok, főleg a krémsajt, ott írtam is errl. Túl sűrűek, nem a tejfőző hibája. Viszont érdekes, hogy én nem szoktam kiérezni az ízén semmit: ahogy átöntöm a fermentálóba, az alján marad az égett folt, és ennyi. Beáztatom mosószódába vagy mosogatóporba, fel is forralom, és simán kijön. Esetleg próbálj meg egy kiskanál ecetet tenni az aljára, mielőtt belepakolsz. Lekvárokhoz szokták ezt ajánlani, én még nem próbáltam, most a kérdésed kapcsán jutott eszembe – hátha úgy nem ég le.
Kedves Nóri!
Köszönöm én is ezt a blogot, és a rengeteg csodás receptet. Először készítenék joghurtot, de elakadtam: biztos, hogy a teljes tasak kultúrát (ami a leírás szerint 12 liter tejhez való) kell beletenni egyetlen adag növényi joghurtba?
Köszönöm szépen.
Kata
Szia Kata,
jaj, nem! 😀 1 liter tejhez való adagot keverj bele. Mióta megjelent a recept, megváltozott a kultúra csomagolása… 🙂
Köszönöm szépen, megnyugodtam. 😉
Kedves Nóri!
Nagyon szeretnék én is ilyen babjoghurtot készíteni, de nincsen ételhőmérőm (és készülékem se). Anélkül is el lehetne készíteni? (Akkor honnan tudnám, hogy mi a pontos hőfok (40 foknál turmix, 42nél érlelés)?) A fermentáló készüléken amúgy van?
Készülék nélküli verziónál: Ha előbb lehűlt 40 fokosra, leturmixolom, utána vissza kell tenni a tűzhelyre, hogy 42 fokos legyen megint? Hogyan kell 42 fokon 12 órát érlelni? Bebugyolálom? Bocsi a sok kérdésért, még sose készítettem joghurtot 🙂
Szia Andi,
minimum egy étel hőmérőre szükséged lesz, mert ha nincs tapasztalatod ilyen téren, kézzel nem fogod tudni, hogy mennyi a 40 fok.
40 vagy 42 az kb. mindegy. 🙂
Igen, bebugyolálod, termoszba teszed, stb.
Köszi a választ 🙂 Elég sok fajta ételhőmérőt látok a neten, mindegy melyiket veszem? Te melyiket ajánlod?
Mindegy. Időszakosan az Aldiban is lehet kapni jót és olcsót, én a Conradban vettem, mert akkor éppen csak ott volt… 🙂
Köszi 🙂 Az Aldis akciós újságban nem rémlik, hogy láttam volna valaha.. vagy ez olyan lenne, ami a vegyes polcos részeken szokott lenni (ahol mindent IS lehet találni :D) ?
Pontosan!
Szia Nóri!
Meddig áll el a kész joghurt a hűtőben? Ha tovább savanyodik az íze akkor megromlott, vagy ez természetes? (2 nap után)
Szia Andi,
ha csak savanyúbb, de nem fura, rossz ízű, akkor nincs vele baj. Ha készen rögtön üvegbe töltöd és lezárva a hőtőben tartod, akkor két hétig is eláll, ha nm bontod meg. Ha már megkezdted akkor 3-5 napot mondanék.
Szuper köszi!
Az egyik befőttest azért nyitottam ki, mert amikor eltettem még meleg volt, és belülről bevizesedett a kupakja, ezért nem kellett volna emiatt kinyitnom?
Összeturmixoltam gyümölcsökkel, úgy rövidülhet az eltarthatósága? Apró pici buborékok lettek amúgy a savanyodás mellett a joghurtban, az normális? Miben nyilvánul meg ha romlott?
Bocsi a sok kérdésért, életem első joghurtja 😀
Szerintem emiatt nem kellett volna kinyitnod.
Igen, ha megy bele gyümölcs, akkor hamarabb romolhat.
A buborék életjel a baciktól. 🙂
Ha romlott, akkor fura szaga és íze lesz. Nem csak savanyúbb, hanem poshadt/nyálkás/penészes. Észre fogod venni!
Szia Nóri!
Köszönöm a válaszod!
Nagyon bevált a recepted, hetente elkészítem, köszönöm szépen 🙂 Az lenne a kérdésem, hogy duplázva is működik a recept? Néha kevés ez az adag 😀 Fermentáló nélkül csinálom, elektromos kuktámon van joghurtkészítő funkció. 150g gyöngybabos receptet követtem eddig. Duplázva 300g babhoz dupla joghurt kultúrát tegyek (fél kapszula)?
Nahát! Elektromos kukta joghurt funkcióval! Mik vannak…
Persze, működnie kell duplázva is, fél kapszulával (vagy két tasakkal).
Kedves Nóri, most készülök elkészíteni, 0,9 l es Baby Tesdy villanykancsóban. Úgy számolom, hogy 100 gramm bab megy bele – a vízmennyiségen akadtam meg. Nem értettem az össztérfogatot… ha egy liter joghurttal számolok, akkor talán 9 dcl vizet kell hozzáadni, de az nem a minimimum, hanem a maximum jelzés ezen a gépen…. mit tanácsolsz? 100 gramm babhoz 0,9 l es kancsóban mennyi vizet adjak? Plusz a tasakos kultúrából az egy literhet valót kell kimérnem, ugye? Megköszönöm, ha válaszolsz!
Szia Dóri,
töltsd nyugodtan a MAX jelzésig. Egy literhez való kultúra jó lesz.
Sok sikert! 🙂
Kedves Nóra!
A joghurtom nem fehér színű. A bab okozhatja? Esetleg befolyásolta, hogy szódabikarbónával főztem?
Se a bab, se a kesu nem hófehér, így a joghurt is törtfehér lesz… Ha jól megnézed, az enyém sem hófehér.
Kedves Nóra!
A joghurtkultúrám nem tasakos, nem kapszulás, hanem ömlesztett por. Kb. fél kávéskanálnyi elegendő 120 g babhoz?
Ha Panni-féle kultúrád van (amit én is ajánlok), abból egy adagolókanálnyi kell egy liter joghurthoz. Kanál is van a tasakban.
Azt használom. Igen, van benne. Köszönöm!
Kedves Nóri! Kb. két három éve összehoztál Gubicza Ágival, aki akkor önzetlenül és azonnal megosztotta velem a babjoghurt receptjét. Nekem valami miatt bézs színű lesz minden alkalommal, ami engem nem zavar, de az unokáimat éa a családomat igen. A hozzávalók között sima fehér babot írsz gyöngybab helyett . Gyönyörű fehér a joghurtod. Mi lehet az oka hogy az enyém nem fehér ? Továbbá van-e valami fortélyod a babos íz álcázására? Megírnád, hogy van-e pontos neve a babnak, amit használsz? Köszönöm előre is. Márti
Kedves Márti,
sima gyönygybabot használok, és az enyém is bézs egy kicsit, a fotó nem adja vissza pontosan… bocs. Mostanában 1,2 liter joghurthoz 2/3ap. babot és 1/3 ap. rizst használok, majd egyszer felteszem ezt is külön… Próbáld ki, semlegesebb íze lesz és tovább is érlelem, 12 óráig.
Kedves Nóri! Tudnál segíteni valahogy kontaktusba kerülni Gubicza Ágival…? Esetleg Te is tudsz segíteni?
Mindent úgy csináltam, ahogyan írod, puhára főztem sóval, szódabikarbónával, turmixoltam, lehűtöttem, 40 fokosba belekevertem a Panni féle kultúrát, és befőttesüvegben érik a 40 fokos sütőben lassan 8 órája. Most megkóstoltam, és semmi változás az ízében :-O
Az össztérfogat végül csak 8 dl volt (lett), mert féltem, hogy folyós lesz, hát még így is folyós maradt, de semmi savanyodás! Mit ronthattam el? Amikor a futár hozta a Panni féle oltó-port, forró volt a csomag. Lehet, hogy tönkrementek a bacik a szállítás során…?
Kedves Eszter,
ez alapján lehet sajnos, hogy a bacik életkedvével van a baj… Akkor szokott ilyen előfordulni, ha nem mélyhűtőben tartják a kultúrákat, mert ugye a szállítást kibírják melegebb környezetben, de utána a fagyasztóban a helyük.
Szia Nóri! Konzerv babbal is elkeszitheto? Ebben az esetben a lecsopogtetett bab mennyisége mennyi legyen? (ez már ugye áztatott)
Szia Eszter!
Nem, konzervvel nem működik, mert az már főtt is! Fontos, hogy a tejfőzőben főjön meg a bab, mert ezzel sűrűsödik be.
Szia Nóri!
Ez joghurt milyen a az új joghurt receptedhez képest? Miben különbözik a végeredmény?
Köszi, Nóri
Sima fehér babból is működik? Vagy jobb lenne gyöngybabot beszerezni?:)
Működni fog, a gyöngybabnak van a legsemlegesebb íze. Próbáld meg nyugodtan, szerintem nem fogod érezni az ízét.
Köszönöm megpróbálom! Sehol se láttam eddig, de figyelem azért továbbra is:)
Kimérve érdemes keresni piacon, magosnál.
Szia!
Köszi a sok receptet!! 🙂 ezt már másodszorra próbálom, de kifogott rajtam. Baby snow white géppel készítem, és amikor kész mindig nagyon híg. Agaragar-ral végül is megoldottam, de jobb lenne nélküle (pláne hogy elfogyott és most sehol se láttam boltban)… 90 grammot teszek bele a gyöngybabból, éjszakára beáztatva. Lemértem a minimum jelzés 0,7 a max 0,8… Szóval ha jól számolok elégnek kéne lennie még a max-hoz is… cerelar programmal készítettem. Elsőre oda is égett (olyan is lett az íze ), másodszorra most van még a fermentálóban, remélem jó lesz:)
Szia,
próbáld másik babbal is. Velem is előfordul, hogy néha olyan babot fogok ki, amivel híg lesz. Ugyanott veszem, ugyanolyat, és mégis… Nem látszik rajta semmi más különbség, szóval meglepi…
Uh köszi a gyors választ ! Akkor megpróbálom más márkával következő alkalommal hátha… még arra is gondoltam h lábosba megpróbálom hátha a géppel van baj, de akkor az nem valószínű. Szerencsére ízre jó lett, majd tálalok valahol agaragart is vész esetére:)
Mert milyen gépet használsz?
Szia Nóri!
Az egy adag joghurt kultúra az menyi ha nekem kaszuláim vannak (Panniéktól) A link már nem működik ahova mutat..
Köszi!
Szia Gabi,
1/3 kapszula elég lesz emlékeim szerint, de nézd meg a csomagoláson, hogy egy kapszulát mennyi tejhez ajánlanak!
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!