„Anya, süssünk palacsintát!” A palacsintasütés nálunk nem csak a kulináris élvezetről szól, hanem afféle csapatépítő tréning: a kislányom felül a konyhapultra és minden palacsinta között megkeveri a tésztát, megkeni a palacsintasütőt, és sütés közben őrzi a maradék tésztát, nehogy kiboruljon. 🙂 A kisfiam születése után lett egyfajta rituális jellege a palacsintasütésnek: ez volt a „mi időnk”, amikor alvó bébivel a hátamon végre „kettesben” alkothattunk valami finomat. Kellett hát egy nagyon egyszerű mindenmentes palacsinta recept: volt már ilyen a blogomon (itt), de ez az új változat gyorsabban megsül és könnyebben kezelhető.
Mindenmentes palacsinta
Ez a palacsinta glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, vegán, IR-barát is. Találkoztam már a bioboltokban palacsinta porkeverékekkel és nem teljesen értettem, hogy minek a felhajtás? Nagyon egyszerűen is lehet mindenmentes palacsintát sütni: mindössze hajdinaliszt és tápióka keményítő kell hozzá (a keményítő a lisztek 20%-a, így IR-barát is). Én turmix géppel szoktam összekeverni a tésztát: így tuti nem lesz csomós és pillanatok alatt megvan. Ráadásul a turmix kehelyből a palacsinta sütőbe önteni is könnyű.
A fotókon is láthatjátok, hogy ez a palacsinta rugalmas, tekerhető, nem törik, nem szakad: tényleg olyan, mint az „eredeti”. Nagyrészt hajdina lisztből készül, de ne izgulj, frissen alig érezhető rajta a hajdina íze. Ha elteszed őket tányér között, akkor másnap is tekerhető lesz, de minél többet áll, annál erősebben hajdina íze lesz. Szép vékonyra lehet sütni – bevallom, én kicsit vastagabbra szeretem sütni, de a fotók kedvéért most hígabbra kevertem a tésztát, hogy lássátok: így is lehet. 🙂
Tavaly január óta várom, hogy megírjam végre ezt a receptet – sajnos sosem sikerült annyit sütnünk, hogy jusson egy másnapi fotózásra, így végül a kisfiam reggeli alvása alatt sütöttem egy adagot és vele együtt fotóztam. A kislányommal sokáig sütés közben meg is ettük az összeset. 🙂 Most már tudunk annyi önuralmat gyakorolni, hogy leüljünk vele az asztalhoz és még Apának is hagyunk. Képzeljétek, a kisfiam nem szereti a palacsintát, pedig egyébként mindent megeszik – a zsírkrétát is… Ki érti ezt? A kislányomtól eddig a legkomolyabb kritika a következő volt: „Anya, ez a palacsinta túl finom, már nem tudok többet enni belőle.”
Mi szinte csak a palacsintázáshoz tartunk itthon baracklekvárt, mert szerintem azzal az igazi. 🙂 Neked milyen a kedvenc palacsintád? Írd meg hozzászólásban, hogy mit töltenél bele!
Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán)
Hozzávalók
- 200 g hajdinaliszt
- 50 g tápióka keményítő
- csipet kurkuma*
- 400 g vagy 450g ml víz (vastagabb/vékonyabb palacsintákhoz)
- olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés
- Először öntsd turmixgépbe a vizet, majd szórd a tetejére a hajdinalisztet és a tápióka keményítőt.
- Turmixold össze alaposan, hagyd állni pár percet és már sütheted is.
- Én nagyon vékonyan, szilikon ecsettel szoktam átkenni a palacsintasütőt két palacsinta között. Vastagságtól függően kb. 10 db 22 cm átmérőjű palacsintára elég ez a mennyiség.
Bősze Éva mondta
Kedves Nóri, a tápióka keményítő helyett nem lehetne valami más alternatíva? Gondolom ez a tojást helyettesíti hogy össze figja. úgy tudom a tápióka keményítő igen magas keményítő tartalmú és a magas keményítő tartalmú ételt célszerű elkerülni, mert megdobja a vércukor szintet a GI-e is magas ha jól tudom, köszönöm. Éva
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, a keményítő gyorsan felszívódó szénhidrát, de gluténmentes sütésnél állagjavítás céljára használható, ha jól emlékszem max. 30%, de én inkább 20%-ig megyek vele.
Renáta mondta
Szia Nóri!
Köszönjük a receptet! MI nagyon szeretjük az almás palacsintát: a durvára reszelt almát jó sok fahéjjal keverem össze, és állni hagyom, hogy jól megbarnuljon, ezt töltöm a palacsintába.
A fahéj egészen elvarázsolja, elég édesnek tűnik, nem szükséges bele semmilyen édesítő..
További jó munkát!
Reni
Nagy Andrea mondta
Szia Nóri, ma megsütöttem a recepted alapján ezt a hajdinapalacsintát. A vastagabb verziót váladztottam, a kevesebb vízzel. Azt nem tudtam, hogy mennyi ideig kell sütni oldalanként, a tiéd olyan szép a fotón. Én úgy éreztem, mintha félig sült volna meg az enyém. Köszönöm, ha tudsz segíteni.
Andi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
nem szoktam mérni, pár perc oldalanként. Akkor szoktam megfordítani, amikor könnyen feljön és a széle kezd meg pirulni, aztán kicsit megpirítom a másik oldalát is.
Anna mondta
Szia Nóri!
Tegnap megsütöttem a palacsintát. Szuper lett! Saját mentás cseresznye lekvárral és egy kis darált dióval egészen elképesztő.
Tényleg olyan ízű, mint a hagyományos palacsinta. Azonnal elfogyott az egész. Köszi a receptet!
Milla mondta
Én is megcsináltam és nagyon finom! Szerinted kölesliszttel működhet hajdina liszt helyett? Ajándékba kaptunk egy tonnát… 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Igen! Épp a múlt héten írta egy olvasóm, hogy ő azzal szokta. 🙂
Hajni mondta
Szia Nóri! A legjobb palacsinta, amit eddig készítettem. Még egy picit több vizet tettem bele, így hajszálvékony lett (oldalanként 1 perc sütés elég volt), de nem lyukacsos, mint azzal a palacsintakeverékkel, amiből eddig sütöttem. Köszi a receptet!
Kata mondta
Kedves Nóri, sajnos nekem úgy leragadt, hogy már a negyedik próbálkozás áll feladtam. Olívaolajjal kentem a palacsintasütőt. Illata jó volt. Fogalmam sincs mit csináltam rosszul. Köszönöm válaszod.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
vártál eleget? Én mindig túl korán akarom megfordítani, és akkor még ragad. Amikor a széle kezd magától felpöndörödni, akkor próbáld!
Kata mondta
Köszönöm a tippet, később eszembe jutott, hogy kevés kókuszvirág cukrot tettem bele, lehet hogy nem kellett volna….
Mindenmentes Nóri mondta
Igen, simán lehet, hogy attól ragadt le.
zildi mondta
A cukortól ragad.
Vincze Eva mondta
Aki probalt mar mindenmentes palacsintat sutni az tudja milyen nehez egy jol mukodo receptet osszehozni. GRATULALOK es koszonom! Ez valoban szuperjol bevalt!
Mindenmentes Nóri mondta
<3
Eszter mondta
Egyik szombat reggel nálunk is ilyen palacsinta készült. 🙂 Egy kicsit eltúloztam a kurkuma mennyiségét, de azért így is elfogyott egy pár perc alatt… 😉 Köszönöm a receptet!
Szilvi mondta
szia!
már régóta a hajdinaliszten tanakodom, hogy hogy lehetne megúszni a félkilónkénti műanyagzacskót…
szerinted ezt a palacsintát meg lehetne úgy csinálni, hogy 20 dkg szemes hajdinát reggel beáztatok, aztán ebédkor leöblítem, s a többi hozzávalóval együtt turmixolom?
(a kávéfőzővel darálás nekem nem jött be, kinyiffant a darálóm tőle, úgyhogy azzal nem kísérleteznék.)
Mindenmentes Nóri mondta
Simán! 🙂
Szilvi mondta
jelentem, megcsináltam, férj szerint jobb lett, mint liszttel 🙂 szóval a jövőben az áztatós hajdina módszerét fogom követni.
Ildikó mondta
Mondd, hogy eltűnt belőle az a jellegzetes hajdina íz!!!
Andrási Nóra mondta
Én nem érzem rajta… Sajnos csak akkor derül ki, ha kipróbálod. Zabból is jó palacsintát lehet ám sütni… 😉
Éva mondta
Szia! A palacsintához síma vizet, vagy ásványvizet használsz?
Mindenmentes Nóri mondta
Menteset! 😀
Kulcsár Norbert mondta
Érdekes, hogy a csipet sót kihagyod a teljes értékű növényi táplálkozásra hivatkozva, de olajat és keményítőt is használsz. Elkészítettem tapadásmentes sütőben olaj nélkül, a keményítő helyett zablisztet használtam. Nem tudom, milyen az eredeti recept szerint, de jó állagú, ízletes palacsinta lett a végeredmény, ami így már teljes értékű is. De a kiindulási pont a te recepted volt, úgyhogy hálás vagyok érte.
Andrási Nóra mondta
Azt hagytam el először, amit a legkönnyebb volt. Egyébként egy serpenyő kenésnyi olaj pont belefér még Neal Barnard doki szerint is. 😉 Fejlődöm, így mindig lesznek jobb receptek az oldalon. Azóta már vöröslencse-hajdina-zab alapon készül a palacsinta mifelénk, csak így még nem került fel (kb. ilyen tészta, csak hígabb). Ill. az kicsit vastagabb is, itt szempont volt, hogy olyan nagyi-féle klasszikus, vékony palacsinta legyen. Písz! 🙂
Zsigmond Attila mondta
Nagyon jó recept ! Sót raktam még bele, az azért kell a jó emésztéshez , legyen sav a gyomornak .
Andrási Nóra mondta
😀 Örülök, hogy bevált!
Spiegelberger Márta mondta
Szia Nóri!
Nagyon jó a recept!
Köszönöm szépen
Isteni a palacsinta.
Olyan lett mint Neked.
Köszönöm
Üdvözlettel: Márti
Laura mondta
Szia Nóri!
A tápióka keményítő helyett lehet kukorica keményítőt használni? Van ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalatod?
Köszi!
Laura
Andrási Nóra mondta
Szia Laura,
ide nem javaslom, mert törékennyé tenné a palacsintát.
Sorry,
N.
Gabi mondta
Szia Nóri!
Fiam hisztamin intolerancia miatt a gabonák közül csak rizst ehet. Szerinted barna rizslisztből is meg lehet csionálni ezt a palacsintát?
Andrási Nóra mondta
Szia Gabi,
nem vagyok képben – hüvelyeseket, vörös lencsét ehet? Én abból próbálnám meg, a rizs nem a legjobb palacsinta alapanyag. Esetleg úgy, hogy fele rizs, fele lencse (áztatva, turmixolva), esetleg kovászolva…
M Erika mondta
Köszönöm a receptet! 🙂 Tudnál ajánlani fincsi töltelék recepteket, ötleteket?
Andrási Nóra mondta
Nekem a krémsajtos-lekváros, krémsajtos-zöld leveles, simán lekváros, magvajas-lekváros a kedvenceim. 🙂
Zsuzska mondta
Szia Nori.
a tapioka kemenyitot mivel tudnam helyettesiteni????
konjakliszttel pl??
Andrási Nóra mondta
Szia Zsuzska,
azzal nem, de nyílgyökérliszttel igen.
N.