2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Létezik-e krémes trüffel golyó cukor, tejszín és csokoládé nélkül? Teljes értékű, csak növényi eredetű alapanyagokból? Létezik bizony, ráadásul ez itt gazdagon meg van pakolva természetes antioxidánsokkal is. Szerintem veszélyes lehet kihagynod…
Ezt a kis desszertet két dolog ihlette. Egyrészt nyár óta egyre meghittebb a viszonyom a tahinivel, vagy szezámkrémmel. Ha még nem kóstoltad, pótold: mogyorószerű, jellegzetes, krémes íze van és tele van nagyon erős antioxidánsokkal, csupa egészség. Eddig kizárólag sós ételekben próbáltam ki, és úgy éreztem, itt az ideje változtatni. Másrészt többen jeleztétek, hogy a csokoládé, mint olyan nem játszik, mert legtöbbször szójalecitin van benne, és ez gondot jelent. Ezért szerettem volna már régóta csokoládé helyett kakaóvajjal és kakaóporral dolgozni. Íme.
Az édesítéssel bajban voltam. Szerettem volna datolyát használni, de korábban úgy tudtam, túl magas a glikémiás indexe. Kiderült, hogy tévedtem: a glycemicindex.com adatbázisa szerint a datolya GI-je max. 50, ami még mindig alacsony. Boldogság! Apró gondom, hogy igen ám, de elkészítéskor turmixolom a datolyát, ami ugye növeli a szénhidrátok felszívódási sebességét. Ugyanakkor az alacsony GI mellett szól, hogy datolyán kívül ezek a bogyók csak olajos természetű dolgokat tartalmaznak, ami lejjebb szorítja ezt az értéket, így végül kibékültem a datolyával.
Gömbölyítés közben eszembe jutott, hogy a kakaópor is gazdag antioxidánsokban, míg a szezámban találhatóak tudtommal a legerősebb természetes antioxidánsok, amik éppen tahiniből szívódnak fel a legjobban… Szóval arra gondoltam, keresztelhetném ezt a kis kényeztetést az örök fiatalság elixirjének is, ha mókás kedvemben lennék. 🙂
És hogy végül hogy vált be a tahini-csokoládé párosítás? Az első kóstolásnál még elgondolkodtam, hogy felkerüljön-e ez a blogomra. A másodiknál arra jutottam, hogy meg kell kóstolnom még egyszer. A harmadiknál pedig elindultam a lejtőn. Hát sajnos… 🙂 Azt hiszem, erre mondják az amerikaiak, hogy „sinfully dark”, azaz bűnösen sötét. Nem túl édes, nem túl kakaós, a tahini inkább az utóízben van jelen.
Tahinis étcsokoládé trüffel
Hozzávalók
- 100 g datolya
- 20 g kakaópor
- 20 g kakaóvaj
- csipet himalájai só
- 3 ek. tahini
Elkészítés
- A datolyát áztasd be kb. 10-15 percre forró vízbe, hogy megpuhuljon.
- Valamennyi hozzávalót tedd aprítógépbe, és mixeld, amíg homogén masszát kapsz. (A kakaóvajat meg is olvaszthatod előre, ha gyengébb motorral dolgozol és/vagy hideg van.)
- Kiskanálnyi adagokból formálj golyócskákat és forgasd meg kakaóporban.
Bogi Dosek mondta
Jajj, de jó ötlet! Mindenképpen ki szeretném próbálni! Kakaóvaj helyett tudsz valami alternatívát mondani (az nincs itthon :P) vaj vagy kókuszzsír jó lehet helyette, vagy valami sűrítőanyagra szükség van mellé?
Mindenmentes Nóri mondta
Kókuszzsír jó lehet. Ha túl puha lenne, tedd be pár percre a hűtőbe.
Amaki mondta
A csomagolás szerint a datolyában glükózszirup van. Ez nem lényeges a GI szempontjából, vagy csak olyan kevés lehet benne, hogy elhanyagolható?
Névtelen mondta
Szia!
Lehet házilag készített tahinival is? Darálás előtt meg kell pirítani a szezámmagot?
Köszönöm
Névtelen mondta
Szia Nóri!
Szeretném kérdezni,hogy kakaópor és kakaóvaj helyett 81%-os csokoládéval működne-e?Gondolom olvasztva kellene hozzá rakni.Szerinted 40g csoki jó lesz?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Persze, ezeket én is csoki helyett tettem bele. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem ebben nincs pirítva a szezámmag, de nagyon finom, krémes – nem tudom, hogy lehet-e ilyet otthon készíteni. Kb. olyan állagú, mint a méz, csak picit "sűrűbben folyó".
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Nagyon ügyes vagy, hogy kiszúrtad, nekem a kezemben lévő csomagon sem tűnt fel… Növeli a GI-t, az biztos. Hogy mennyi lehet benne, az nincs feltüntetve. Elővettem újra, és szerintem csak a külsején van, hogy fényes/tartós legyen (gondolom), nem tűnik soknak.
Névtelen mondta
szia
nagyon finom lett, de akadt egy kis gondom. Csak egy régi botmixerem van ) egyetemista élet 🙂 és nem tudta rendesen pépesíteni a kemény kakaóvajat. Meg lehet olvasztani?
Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Persze – bele is írom a bejegyzésbe. Nekem van egy vadiúj csodamasinám van, megolvadt menet közben a súrlódástól… Én is az egyetemi évek alatt kezdtem el főzni. 🙂
Unknown mondta
Kedves Nóri! Ha tahinim por állagú van itthon mi tévő legyek? Van valami ötleted? A csomagoláson az van feltüntetve, hogy szezámkrémpor. Vízzel elegyítsem a kellő állag eléréséig? Válaszodat előre is köszönöm! Viola
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Sajnos ebben nem tudok okos lenni. A tahini finommá őrölt szezámmag, amiből kiválik az olaj, így a szilárd részek szezámolajban "úsznak". Úgyhogy vízzel semmiképpen sem hiszem, hogy ugyanoda lyukadnál ki, de értelmezni se nagyon tudom a tahini port. Sorry.
Névtelen mondta
Szia, Nóri!
Mi is elkészítettük, nagyon finom lett. Sajnos az eltarthatóságát nem tudtuk tesztelni, mert azonnal elfogyott. Szerinted meddig lehet dugdosni a család elől?
Zsuzsi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Jajdejó, hogy ennyire ízlett! Megnyugtatásul: frissen a legjobb. 😉 1-2 nap max. 🙂
Henrietta mondta
Szia Nóri,
Tegnap este elkészítettem, nagyon finom volt.annyi, hogy nekem nagyon olvadt a massza a kezemben, pedig csak a megadott mennyiségű kakaóvajat tettem bele. de ettől függetlenül sláger. az aszalt datolya mennyire számít cukrosnak?
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
Pár percre beteheted a hűtőbe legközelebb, hogy könnyebben tudj vele dolgozni. Az aszalt datolya elég cukros, 63g cukor/100g (75g CH/100g). Itt azért engedtem meg magamnak, mert tettem mellé zsíros dolgokat (lassítják a felszívódást) és elég kevés CH van egy-egy trüffelben. Nem jó egyszerre megenni az egészet, és nem eszünk ilyet minden nap. 🙂
Boros Ildikó mondta
Szia Nóri!
Már régóta terveztem, elkészítem a trüffeleket…nos, a húsvét volt a megfelelő alkalom és dupla adagot készítettem! Azóta már újból készítette, ez lett a kedvenc desszertem! Hétvégén a vendégek számíthatnak rá!!!
Mindenmentes Nóri mondta
De jó lesz nekik! 🙂
Zsoozsy mondta
Kedves Nóri!
Kimondhatatlanul és eszméletlenül boldog vagyok, hogy tegnap este rátaláltam véletlenül a blogodra – éjfél után úgy kellett elvonszolni a gép elől, hogy aludni kéne már, és micsoda szerencse, hogy mégsem kellett korán kelnem, ráadásul hétvége, így rögtön ott folytathattam a receptjeid böngészését, ahol abbahagytam: itt, az őrjítően izgalmas lelkesedésnél, hogy wow, de tök jó, mikor csinálom már meg!!!! 😀
Nekem a legelső és legnagyobb harcom a cukorral volt és van, miután évekkel ezelőtt egyszer valaki kihívásként közölte, hogy aki 21 napig meg tudja állni, hogy ne egyen cukrot, az utána nem is fogja kívánni, én meg mondtam, hogy ez kizárt dolog, mert nálam nincs édesebb szájú a világon, nálam senki nem szereti jobban a csokikat és édességeket – ám vállaltam a kihívást, sikerült, és én lepődtem meg a legjobban, hogy tényleg nem kívántam többet semmi édeset. Ja, meg hogy sosem voltam éhes, az volt a legfurább. Nem vagyok gyógyszerész, dietetikusnál sem voltam, viszont csak zabpelyhen éltem, zöldségekkel és gyümölcsökkel, semmi mást nem ettem majdnem egy évig, és szuper volt. Aztán jött az év végi ünnepi időszak, és csak egy kis falat édesség, és mint a leszokott drogos, amikor visszaesik – na úgy jártam én is… Aztán gondoltam, oké, akkor most már csak az ünnep végéig cukor, oké, az ünnepEK végéig, oké, akkor év végéig, aztán meg elúsztam teljesen, pont azért, mert tudtam, hogy ha egyszer megcsináltam, akkor bármikor újra képes vagyok rá – és ez a cukormentes évem már vagy négy-öt éve volt…
És nekem is mindenféle testi izék, ha nem is pont ugyanúgy, mint neked, de hasonlóan: amikor az orvoslás már nem segít, ráadásul nem rég olvastam a glutén hatásairól is, úgyhogy úgy gondoltam, hogy akkor most elég, ennyi volt, újra nosza cukormentesség (sőt, én igazából cukorpótlómentességet is vettem magamra!), sőt, akkor már, ha már lúd, legyen kövér, akkor legyen már gluténmentesség is (a tejről és tejtermékekről meg már még régebben leszoktam – egyszerűen rájöttem, hogy nem hiányzik, nem kell, hagytam magam meggyőzni arról, hogy van élet tej nélkül is). Ezért vagyok kimondhatatlanul boldog, hogy rátaláltam a blogodra, mert már én is kezdem egyre ufóbbnak érezni magam, hogy mi mindent nem akarok enni, és ezért én vagyok a fura – mintha csak pont nekem írnád a blogod!!! 🙂 Köszönöm!!!!
A kérdésem, amely miatt most megtörtem a tátott szájjal receptek olvasása-habzsolása 🙂 sort az, hogy ha én netán olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy esetleg még friss datolyához is juthatnék, akkor az mennyiben befolyásolja a receptet…? Kell valamiből több vagy kevesebb…?
Iszonyatosan csodállak a kísérletező kedved miatt, én nem tudom elképzelni, hogy úgy álljak neki egy receptnek, hogy „kipróbálom, és ha nem jó, hát majd változtatok rajta valamit”, azt hiszem, hogy ennek a lustaságom lehet az egyik oka (bár az is inkább csak egy szimptóma, ugye, nem az ok…), vagy nem tudom mi, hogy ha egyszer valami nem tökéletesre sikerül, vagy még ha jó is, akkor is úgy gondolom, hogy túl sok munka, cécó az ízélménnyel szemben (így voltam pl. a mandulatejjel, amelyet kíváncsiságból egyszer elkészítettem itthon, darálóval, sűrű szitán, de szinte kizártnak tartom, hogy egyszer újra nekiüljek, pláne, ha lehet éppen mindenmentes mandulatejet kapni – persze értem én az árszempontot is, és lehet, hogy akkor ilyen szinten én lustább vagyok, mint anyagilag tudatos – mindegy is… ;), akkor nem is tudom elképzelni, hogy egyszer újra nekiálljak, te meg sokadszori tapasztalatokról írsz – kb. múzsaként tekintek rád, csak hogy tudd! 🙂
Gratulálok és további sok sikert és izgatottan olvasgatom tovább a mindenmentes receptjeidet! 🙂 Wow, lehet, hogy pont a te receptjeid fognak a konyhába kényszeríteni…? 🙂
(amúgy amióta gluténmentes is vagyok és a zabpelyhet rizsre/quinoára cseréltem, sőt, a tahini is része a szinte napi étrendemnek, már csak a rizs és a quinoa miatt is már többet vagyok a konyhában, mint eddig, és ez fura… 🙂 De tudom, hogy jó, nekem jó, a szervezetemnek jó, a pénztárcámnak jó! 🙂 )
Köszönöm, gratulálok, és hajrá tovább, tovább!!! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Éjfél után lefeküdni?? 😀
Köszi, hogy írtál. Kellenek az ilyen visszajelzések az ember lányának, hogy tovább guruljon a szekér. 🙂
A friss datolya nedvesebb, így szerintem kevesebb is elég lehet belőle, vagy lágyabb lesz tőle a trüffel. Ezek tippek. 🙂
Jó főzőcskézést!
Zsoozsy mondta
Nu, jobb később, mint soha alapon 😉 most kiáltottam csak világgá: 🙂 (ide-odahivatkozások! 🙂 – képekkel! 🙂 Kérdéssel, h minek bele só (vagy csak miért olyan sok?)
https://zsoozsy.wordpress.com/2016/09/20/mindenmentes-csokis-truffel/
Köszönöm a segítséget, a receptet, sőt, az egész oldalt! 🙂 Alig várom már, h a következőt is kipróbáljam, bár ezt is lehetne újra, tényleg osztatlan sikert aratott, nagyon köszi! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Ízlések és pofonok: nagyim szerint mindenbe tegyek egy csipet (nem több) sót, ill. van, aki szeret apró sókristályokra bukkanni, igen, a desszertben is… Pl. én. 🙂
Csernisov Sandor mondta
Minden tiszteletem! Kb 2 honapja kaptam meg az eredmenyem, ami rossz viccnek is rossznak tunt, ettol fuggetlenul igaz. Hiaba eszek annyit ami csak belem fer, egyel minel tobbet, aztan hizni fogsz… mindig ezt kaptam mert vekony vagyok es majdnem 2 m. Erre a pofon: gluten, tej, eleszto, szoja bla bla bla allergia…. szerencsere husok johetnek, de se kenyer se burgonya… osszetortem. Azota kezdek rajonni, sokkal jobban vagyok es jobbnal jobb kajakat eszek, tanulok, kiserletezgetek mert jokat eszek. Orulok, hogy az oldaladra kerultem es latom, kozel sem egyedi az eset amit ateltem. Koszonom, hogy megkonnyited ezrek -koztuk a sajat- eletet!
Schuller Marcsi mondta
Szia Nóri!
Az a kérdésem, hogyha aszalt fügéből készítem, az nagyon megdobja a GI-t? Ahhoz nem adnak cukrot!
Köszi!
Üdv
Marcsi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
ha már aszalt gyümi, szerintem nem nem sokat ront a helyzeten…
Nóri mondta
Szia Nóri!:-)
Nagyon finom ez a trüffel!! Még a férjemnek is ízlik:-)
Van esetleg abban tapasztalatod, hogyha bevonnák csokoládéval, meddig állna el szobahőmérsékleten? Szaloncukornak gondoltam készíteni:-)
Köszönöm, Nóri
Andrási Nóra mondta
Pár napig biztosan! Mivel nincs benne semmi könnyen romlandó dolog gyakorlatilag… Ha csokival bevonjátok, akkor az is segít neki elállni. Szóval ez nagyon jó ötlet. 🙂
Berni mondta
Szia Nóri! A tahini helyettesíthető? Szezám és mogyoró allergiás a legkisebb. A kesut és a mandulát kisebb mennyiségben bírja. Előre is köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Szerintem bármilyen magvajjal…
Szász-Mácsai Villő mondta
Eeez nagyon nagy kedvencem, elképesztő, mennyire finom, egyből duplázok, amikor csinálok. És bizony abbahagyni is nagyon nehezen tudom-még szerencse, hogy egészséges.