2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Mifelénk a desszertet reggelire mozgalom újabb lendületet kapott a sütőtök szezon beköszöntével. Gondoltam, sütök egy sütőtök kenyeret: milyen finom lesz reggelente egy-két szelet… Igen ám, de ezúttal talán kicsit túlságosan is elkapott a tökéleteset keresés, mert annyi féle változatot próbáltam ki, hogy úgy 2-3 hétig sütőtök kenyeret reggeliztünk! 😀
A terv a gluténmentes, cukormentes, csökkentett szénhidrát tartalmú, tejtermékmentes, tojásmentes, vegán sütőtök kenyér volt. Végül olajos mag mentes is lett.
Eleinte sokat próbálkoztam maglisztek felhasználásával, mert úgy könnyebb lefaragni egy kicsit a szénhidrát tartalomból, de mindig egy picit túl nedvesnek éreztem a végeredményt, így lett olajos magoktól is mentes, nagyon ételallergia-barát ez a reggeli. Emiatt viszont elmarad a Facebookon bemutatott zöld kenyér, mert az a maglisztes sorozathoz tartozott.
Z szerint persze már a hárommal korábbi változat is jó volt, de seráfütty, nekem ez volt a legbiztosabb befutó. 🙂
A csúcs az egészben, hogy ahány kenyeret sütöttem, mindet lefotóztam, mielőtt megvágtam volna, és kiderült, hogy nem is vagyok elégedett. Mire végül meglett az igazi, el se tudtam engedni az exponáló gombot… 😀
Nagyon szépen szeletelhető lett: végre nem ragadt egy morzsa sem a késre!
Reggelire megkentem egy kevés magvajjal (mostanában elég sokfélével ismerkedem, majd írok ezekről is a közeljövőben) és tuti finoman indult a napom!
A sütőtök megsütve és pürésítve szerintem gyorsan felszívódó szénhidrát lenne, hiába tartalmaz viszonylag keveset, ezért inkább frissen reszelve kevertem a tésztába, mert így kevésbé feldolgozott.
Hozzávalók egy feles püspökkenyér formához (20 cm hosszú):
250g reszelt sütőtök (reszelve ennyi!)
75g barna rizsliszt
75g hajdinaliszt
1 kk. őrölt fahéj
1/4-1/4 kk. őrölt szegfűszeg, szerencsendió, kardamom
150g rizstej
1 ek. bolhafűmaghéj/útifűmaghéj/psyllium husk
1 kk. almaecet
csipet só
1/2 csapott kk. stevia por
1 kk. szódabikarbóna
- A sütőtök darabot hámozd meg és reszeld le apró lyukú reszelőn. A sütőtököt reszelve mérd.
- A sütőformát béleld ki sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a szilárd hozzávalókat: rizsliszt, hajdinaliszt, fűszerek, só, szódabikarbóna.
- Mérd egy pohárba a rizstejet, és add hozzá a bolhafűmaghéjat, almaecetet, stevia port, jól keverd össze.
- A folyadékot sietősen keverd össze a tál tartalmával, mert a bolhafűmaghéj hamar zselésedik. Palacsintaszerű tésztát kapsz majd, ebbe forgasd bele a reszelt sütőtököt.
- Tedd a sütőformába és süsd 180 fokon légkeveréssel 40 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e.
A sütőtök kenyér finom puha, szinte kalács szerű (de végre nem ragadós…) lesz, fűszerekkel illatozó. Nem tolakodóan édes, csak egy kicsit, hogy megédesítse a reggelt. Én az aktuális kísérleti magvajjal szoktam enni, de cukormentes lekvárt, vagy a mindenmentes mogyorókrémet, mokka dióvajat is el tudnék képzelni hozzá.
A receptben leírt teljes mennyiség kb. 150g szénhidrátot tartalmaz. A sütőtök kenyérkémet 12 vastagabb szeletre vágtam, ez kb. 12,5 g CH/szelet.
Andrea Peják mondta
Szia. Bolhafű helyett utifűmaghéj is Jó? Köszönöm!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
én úgy tudom, a kettő ugyanaz…
Névtelen mondta
wow!!!! Isten biztos nagyon szeret téged Nóri! Köszönjük!!!
Névtelen mondta
Szia Nóri! Nekem sehogy sem lesz palacsinta-szerű tészta… Összeállt. Pedig gyorsan dolgoztam a zselésedés végett.
Mindenmentes Nóri mondta
És a végeredmény milyen lett? Esetleg több vagy őrölt útifűmaghéjat használtál?
Eviana mondta
Az íze csodálatosan finom, ám az állaga másztos lett, nem kelt meg.
Nincs ötletetek mi lehet az oka?
Köszönöm a receptet, csodálatos ízvilág.
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
A szeleteléssel megvártad, hogy kihűljön? Még a bolhafűmaghéj mennyiségére tudnék gyanakodni, de igazán jó ötletem nincsen sajnos.
Névtelen mondta
Szia Nori!
Par hete rendszeresen olvaslak, igy egybol kiszurtam, hogy a helyi ujsagban kozoltek ezt a receptedet. Sajnos nem tuntettek fel, hogy toled van. Nem tudom, tudsz-e rola, mindenesetre a megjelenesekhez nyugodtan felteheted.
(XVI. kerulet Lokal ujsag, a neten egyelore nem talalom)
Illetve egy kerdesem is van. Ahogy latom legtobbszor a folyadekohoz kevered az utifumaghejat. En is kiprobaltam, de valoban nagyon gyorsan zselesedik, nehez vele dolgozni. Az az erzesem, hogy a lisztek kozott egyenletesebben el lehetne keverni. Ugy maskent viselkedik? Vagy miert hasznalod mindig a folyadekhoz?
Moni
Mindenmentes Nóri mondta
Szia Móni,
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a szerzői jogsértésre, merthogy sajnos forrásmegjelölés és az engedélyem nélkül ez történt. Nagyon kedves olvasóim vannak, ugyanis már más is jelezte, tervezem felvenni a kapcsolatot a felelős szerkesztővel.
A kérdésedre válaszolva: azért keverem a folyadékhoz az útifűmaghéjat, mert egy kicsit meg kell duzzadjon, mielőtt a lisztekhez megy. Ha a lisztekkel együtt keverném, akkor "versengenének" a vízért. Egyszer a mindenmentes kenyeremből kifelejtettem (…) és az összekevert tésztához adtam hozzá egy pillanattal azután, hogy hozzáöntöttem a folyadékot a lisztekhez. A kenyér egyben maradt, de túl nedves, ragacsos maradt és a tartása sem volt igazi.
Eviana mondta
Szia Nóri! Sajnos már a sütőben lapos maradt. Azért nem adom fel, teszek vele még egy próbát. Házi szilvalekvárral -amiben cukor sincs- nagyon finom volt.
Köszönöm azért a válaszodat!
Mindenmentes Nóri mondta
Örülök, hogy így is jó vége lett! 🙂
Névtelen mondta
Kedves Nóri! Nálam két hete diagnosztizálták az IR-t. A kisfiam tejre gyanús, a férjem gluténre, úgyhogy először kicsit kétségbeestem, de aztán nagy öröm volt rátalálni az oldaladra! 🙂 Budapest közelében lakom, bár nálunk nincs Rossmann, DM és társai, csak egy egészségbolt. Alig vettem pár dolgot és otthagytam kb 5000 Ft-ot! Úgyhogy megint kétségbe vagyok esve. 🙁 Pedagógusfizetésből + gyesből hogy lehet mindenmentesen főzni? Van olyan hely, ahol ezeket olcsóbban meg lehet kapni? Webáruház vagy Budapesten egy üzlet, ahol havi nagybevásárlást lehet intézni? Előre is köszönöm, ha lesz rám egy kis időd! Üdvözlettel: Szilvi
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
webshopok közül nézz szét a Biosziget, Internetpatika, Herbaház, Biobolt e-tár oldalakon. Nagy bolt, ahova be is mehetsz a Herbaház, MediLine, ill. a Bijó, ami új, még nem ismerem. Olcsón úgy lehet, ha webáruházból ügyesen, nagyobb tételben rendelsz, hogy ne legyen szállítási költség. Ha spórolni kellene, nagyobb hangsúlyt fektetnék a barna rizsre, kölesre, hüvelyesekre, ezek nem drága dolgok. Idényzöldségek ilyen-olyan szószokban, curryk… Hirtelen ennyi tanácsra telt. 🙂
Névtelen mondta
Köszönöm szépen a segítséged! Annyira újak nekem ezek a dolgok, nemcsak az, hogy egy termék ára reális-e egy adott boltban, hanem hogy pl. mennyi kell belőle, ízlik-e a családomnak vagy sem… stb. Meg ugye a kudarcok az új alapanyagokkal. Ez a sütőtök kenyér olyan szép a képen, de nekem borzasztó lett. Előttem írta valaki, hogy nem lett palacsintatészta-szerű a tésztája, hanem rögtön összeállt. Nekem is, ezért tettem hozzá még egy deci rizstejet, de így meg nem jött fel, hanem lapos maradt, és sületlen massza volt a belseje, pedig nagyon sokáig sütöttem (igaz, régi gázsütőm van, nem légkeveréses). Viszont a mokka dióvaj elképesztően finom, a kisfiam legszívesebben magában enné kiskanállal, ha hagynám! 😀 😀 😀 Szóval köszi mégegyszer!
Mindenmentes Nóri mondta
Az összeállással nekem gyanús az útifűmaghéj… Nem liszt volt véletlenül? Én a NatureCookta-félét használom mostanában.
Új világ ez, olyan mint új nyelvet tanulni… belejössz!
Ja kérem, a fotó… 🙂 Az étvágygerjesztő. Imádok ételfotózni, de elárulom, hogy amikor eszem, nekem sem mindig így néz ki. Mert pl. este eszem és nem a tökéletes súrlódóan beeső természetes fényben… vagy nem terítem meg ilyen szépen, vagy, vagy…
Örülök a dióvaj sikerének, mert akkor már van sikerélmény!
Unknown mondta
Kedves Nori, a bolhafumaghejat lehet vajon helyettesiteni chia maggal? Meg most ismerkedem ezekkel a hozzavalokkal . Koszi! Kata ps.a narancsos fahejas zabkekszed most sult ki. Isteni! Hala neked:)
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
a chia mag is hasonlóan működik (frissen darálva), de a pontos arányokat nem sikerült kisakkoznom: vagy zselés maradt a közepe vagy száraz lett és berepedezett. Mindenesetre egyben maradt, szóval működik…
Kata mondta
Koszonom! Akkor a biztos siker erdekeben inkabb veszek bolhafumagot.
Viki mondta
Kedves Nóri! Sárgarépával vagy cukkinivel működne vajon? Köszönöm! Viki
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
miért ne… a folyadék arányokon kellhet dolgoznod még kicsit: a sárgarépa szárazabb, a cukkini nedvesebb a sütőtöknél.
Brigi mondta
Tavaszra elfogyott a sütőtök, így sárgarépa-alma keverékre váltottam, most pedig,h.beköszöntött a cukkini szezon, végre kipróbáltam azzal is. Mindkettővel kíválóan működik!!! :))) (sárgarépánál kb.20 dkg répa, 5 dkg alma volt az arány, a cukkinit pedig reszeltem és jól kinyomkodtam, s csak utána mértem) Már nem is sütőtök kenyérnek hívom, hanem fűszeres zöldségkenyérnek. Köszi, Nóri! 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Ez milyen szuper ötlet, köszi! 🙂
Lexie mondta
Szia Nóri, Köszönjük szépen a receptet! Az lenne kérdésem, hogy szerinted a kenyérsütő keszülékben lehetne ezeket a kenyéreket megcsinálni? Mert sütöm nincs, csak egy hallogen sütőkeszülék, amiben nem vagyok biztos hogy ezek sikerülnének. De gondolkozok a kenyérsütő beszerzésen is, de csak akkor beruháznék, ha tudnám, hogy ilyen finomságokat meg tudom ott csinálni 🙂
Blanka mondta
Szia Nóri! Ma kipróbáltam a receptet. Ám kicsit megtévesztő számomra a rizstej mennyisége, először kipróbáltam a fent szereplő 150 g-mal, ez kevésnek bizonyult, így arra gondoltam, hogy a gramm helyett ennyi milligrammnyit adok hozzá. A sütési idő után kivéve a sütőből, megvárva míg kihűl azt tapasztaltam, hogy nyersszerű maradt. Kérlek a mértékegységet igazold vissza nekem! Köszönöm!
U.i.: Ettől függetlenül az íze finom 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
szerintem milliliterre gondoltál. 🙂 És igen, a kettő ugyanannyinak felel meg ebben az esetben. (Én mindent mérlegen mérek, ezért írok grammot.) Légkeveréssel sütötted? Már többen írtak hasonló tapasztalatot, és eddig ez volt a megoldás kulcsa, hogy alul-felül sütéssel lett nyers a közepe, légkeveréssel átsül.
Eszter mondta
Szia, Nori,
Pontosan kovetve a receptet, nekem is nagyon kemeny lett a teszta, ugyhogy meg rizstejet tettem hozza. 150g a liszt es 150g a rizstej, ugye? Az utifu maghejas tejet eloszor a lisztekkel kevertem ossze, mar akkor nagyon kemeny volt, a sutotokot hozzaadva pedig nem tudtam kanallal keverni. Most sul, remelem, azert eheto lesz. 🙂
Mindenmentes Nóri mondta
Én is. 🙂
Simó Angyal Viktória mondta
Kedves Nóri. Szerinted sütőtök pürével is működne a kenyér? Persze folyadék nélkül. Köszönöm: Viki
Mindenmentes Nóri mondta
Szia,
valószínűleg igen, de a pontos szilárd-folyadék arányt illetően garanciát nem vállalok. 🙂
Brigi mondta
Szia Nóri! 2*40 percig sütöttem, de nyers maradt a belseje. Sajnos nekem nem jött be ez a recept.
Mindenmentes Nóri mondta
Sajnálom! :\
Anikó mondta
Szia Nóri!
A kk., az nálad mokkáskanál vagy teáskanál?
Köszi
Mindenmentes Nóri mondta
Teáskanál – 5ml.
Anikó mondta
….Alapból ez hülye kérdésnek tűnik, de mivel mindent pontosan úgy csináltam, ahogy leírtad és teáskanállal mértem, amit kk.-al jelöltél, ennek ellenére nem sikerült, pedig nagyon igyekeztem. 🙁
nem tudom mi lehet a gond
Mindenmentes Nóri mondta
Sajnálom… :\ Ez a recept sokaknak sikerül, és sokaknak nem. Én sem tudom az okát… Volt, aki a sütőre gyanakodott (légkeveréses vs. sima) és volt, aki a tök fajtájára.
Éva mondta
Nóri!
A hajdina lisztet mivel lehet pótolni,sajnos az illatától is rosszul vagyok?!
Mindenmentes Nóri mondta
Szia, földi mandula liszttel vannak jó tapasztalataim, de garanciát nem tudok vállalni rá. Próbálhatsz még mandula lisztet is helyette, kb. 30%-nyi keménytővel, vagy csicseriborsóliszttel.
Tünde mondta
Kedves Nóri!
A hajdinát és útifű maghéjat mivel lehet helyettesíteni?
Sajnos nem bírom őket.
Köszönöm
Mindenmentes Nóri mondta
Hajdina helyett pl. gm zabliszt jó lehet, az útifűre nem tudok jót mondani sajnos. Le lehet cserélni darált lenmagra, de akkor sokkal nedvesebb lesz a tészta. Ezért a liszt egy részét le kellene cserélni pl. csicseriborsó lisztre, hogy megkössön belőle… Na ezt így billentyűzet mellől nem tudom megígérni, hogy működni fog. 😀
Évi mondta
Kedves Nóri, azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy a szegfűszeg, szerecsendió, kardamom vonatkozásában melyik gyártoet használod?
Nagyon szépen köszönöm!!!
Andrási Nóra mondta
Szia,
vagy „mezei” fűszereim vannak itthon (Lidlben, Aldiban kaphatóak), vagy amiből sok fogy, azokat elkezdtem lecserélni Bio Berta fűszerekre.
Évi mondta
Kedves Nóri, a kardamom vonatkozásában az erdeszne őrölt zöld kardamom jó lehet? Nem dolgoztam eddig ezzel a fűszerrel, olyat szeretnék vásárolni ami biztosan jó lesz. Nagyon szépen köszönöm, minden jót kívánok, Évi
Andrási Nóra mondta
Kedves Évi,
ez már nekem is régen volt, de szerintem jó lesz. 🙂