Egy kicsit elfáradtam a non-stop konyhatündérkedésben a karanténkonyhánkban. Valami nagyon, nagyon egyszerűt szerettem volna, ami kb. megfőzi magát, mégis nagyon, nagyon finom mert a lelkemnek meg kellet egy tál forró gyönyörűség. Eszembe jutott egy emlék, megfőztem ezt a dahlt, belekóstoltam, és ott álltam a konyha közepén azzal, hogy ezt muszáj leírnom, mert annyira jó… Na de hogy hívjam ezt az ételt? Tulajdonképpen ez csak egy egyszerű dahl. És akkor belső füleimmel meghallottam a gitár hangját, és már énekeltem is, hogy „Ez csak egy egyszerű dahl, semmit nem akar. Néha ilyen is kell…” 😀 Lett belőle kacagás, bulizás két öt éven alulival. Ritkán hallgatok zenét, mert többnyire csak egy kis csendre vágyom, Tankcsapdát meg már nem is emlékszem, mikor vettem elő, de ez egy ilyen fáradt, lazulós délután lett. (Már a kisfiam is dudorássza… 2 éves múlt.)
Ez meg egy egyszerű dahl, filmszalag-szakadás és „elgurult a pirulám” esetére. 😉
Dahl emlékbe
Akkor ettem ilyet először, amikor pár évvel ezelőtt meglátogattuk egy kedves barátnőnket, aki a párjával vásárolt magának egy kis foltnyi növendék erdőt a Balaton-felvidéken és ott teremtettek maguknak új életet. Inspiráló társaság. 🙂 Ő Indiában is tanult permakultúrás gazdálkodást, és ott főztek gyakran ehhez hasonló ételeket. Amikor megérkeztünk hozzájuk, előkapott egy zacskó jázmin rizst és egy zacskó lencsét, némi fűszereket a fiókból (csak úgy, az orra után), szedett egy csokor koriandert az icipici ház előtt, és ennyi! Ez a dahl akkor és ott életem legjobb fogása volt. 🙂
Rizs, lencse, hagyma biztosan van a kamrádban, valószínűleg fűszereket is találsz, az egyetlen nehezebb eset a friss koriander. Anita az udvaron szedte – sajnos nálunk még nincs, de a zöldség beszállítónktól tudtam rendelni. A szomszéd utcánkban van egy zöldség feldolgozó, akik eddig csak éttermeknek szállítottak, de most a lakosságot is kiszolgálják. Öröm az ürömben a járvánnyal kapcsolatban, hogy tőlük bármikor kapok friss koriandert (más zöldfűszert is), egy hatalmas csokorral. Egyszerűen imádom, és „békeidőben” csak nagyon ritkán tudtam venni. Szóval most örülök annak, hogy van, de ha Nálad nincs, akkor használj helyette petrezselymet, az is szuper, vagy ha az sincs, egy-két marék (mirelit) spenót levelet, hogy valami zöld azért legyen benne. 🙂
Ez nem egy autentikus indiai recept, inkább olyan „indiait főzünk abból, ami van” recept. 🙂 Jázmin rizs helyett barna basmatival lenne 100%-ban teljes értékű növényi étel: az emlék miatt nekem így az igazi, ráadásul már a hagyma-fűszerek-hüvelyes-zöld fűszer/levél kombináció is nagyon tápláló és rettentően egészséges. 🙂
Egyszerű dahl
Hozzávalók
- 200 g lencse "sima" vagy zöld lencse, de ha nincs otthon, vörös lencse is jó
- 200 g jázmin rizs
- 1 kk. olívaolaj vagy kókuszzsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 centis friss gyömbér darab lereszelve vagy 1/4 kk. őrölt gyömbér
- 1/2 kk. őrölt kömény
- 1/2 kk. curry por
- 1/2 kk. őrölt kurkuma
- só bors ízlés szerint
- 1 nagy csokor friss koriander vagy petrezselyem ha egyik sincs, egy kis mirelit spenót is megteszi
Elkészítés
- A lencsét áztasd be éjszakára, de legalább 3 órára. Ha elfelejtetted, az sem - tovább kell majd főznöd, mire megpuhul.
- Az apróra vágott hagymát, fokhagymát pirítsd meg az olívaolajon/kókuszzsíron, vagy olajmentes változathoz használj 1-2 ek. vizet olaj helyett, vagy sütőben, egészben sült hagymát.
- Amikor szép arany színű, dobd rá a fűszereket, és kevergesd, amíg illatozni kezdenek.
- A lencsét szűrd le és tedd a lábosba a fűszeres hagymához. Engedd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, és főzd lassú tűzön, fedő alatt, amíg megpuhul. Ez kb. 20 perc, ha éjjel áztattad a lencsét.
- Addig főz meg a rizst is másfél-kétszeres mennyiségű vízben, lassú tűzön, fedő alatt, kb. 12 percig. A felesleges vizet öntsd le, ha van.
- Amikor megpuhult a lencse, vedd le a tűzhelyről és keverd bele a finomra aprított zöldfűszert.
Gyooongyi mondta
Nóri, nem hiszem el.. pont figyelnek napok óta a ,,lencsekonzerek”(a csicseri ötleted alapján rakok el mindenfélét), ez jóóó lesz
Napok óta (hónapok, évek ) Nóri recepteken élünk, mert a könyved is megjött. Hálásan köszönjük!!!
Andrási Nóra mondta
Véletlenek márpedig nincsenek! 😀
Tóth-Bakos Zsuzsanna mondta
Melyik az a csicseri ötlet?
Andrási Nóra mondta
Főtt csicseriborsót eltettem befőttesüvegbe, dunsztolva, mint bármilyen befőttet.
Gyooongyi mondta
Lemaradt az összes smiley…:-)))
Oláh Gyöngyi mondta
Elképzeltem a partiarcokat! Nagyon megnevettetett az „egyszerű dahl”! A recept se kutya, bár én nem szeretem a koriander leveelének az ízét, de egy kis petrezselyem jó sok petrezselyemmel mindig jöhet!
Suhajda Zsófia mondta
Kipróbáltam, nagyon egyszerű, finom és tápláló ebéd volt. Savanyú káposztát ettem hozzá. Köszönöm a receptet.
Andrási Nóra mondta
Örülök, hogy ízlett! 🙂