Talán két kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem „igazi” halászlevet „azelőtt”, és a különféle hagyományos ételek lefordítására is ritkán szánom el magam. Most miért van itt mégis ez a vegán halászlé, avagy haltalanlé? Nos, úgy néz ki, véletlenül növényevőt faragtam a nagyinkból, 😀 így nekiláttam „ténésíteni” a hagyományos karácsonyi menüjét, hogy idén is ugyanaz gőzölöghessen az asztalon, mint minden évben… Ezzel megvan az első fogás – kíváncsi vagyok, meddig jutok. 🙂
Hogy lesz valaki véletlenül növényevő? Úgy, hogy „beírattam” az életmód változtató programom első csoportjába, tényleg minden hátsó szándék nélkül, csak azért, hogy legyen alkalma tájékozódni kis családunk étrendjéről, és jó helyen tudhassa a fiát és az unokáit. A kurzus végén megkérdeztem, hogy egyébként mi újság, mire kiderült, hogy hetek óta mindössze egy tejfölt vett, ami nem növény. Adtam neki egy üveggel a házi tejfölömből. 😀 Nem gondolom, hogy a nagyink 100% TÉNÉ enne, de törekszik rá, és azért ez óóóriási lépés! #büszkeség Gondolhatnátok, hogy valami nagyon ravasz reklámfogás részemről ez a kis szösszenet, de ráadásul még igaz is. 😉
Vegán „halászlé”
Ma sem a spanyol viaszt tálalom Nektek, ugyanis a vegán halászlé ötlete már jó ideje közkézen kering – nálam most jött el az ideje. Konkrétan az a recept, ami alapján dolgoztam, Jenei Szilvia konyhájából származik (itt van), és a hozzájárulásával osztom meg. Érdemes egyébként követni az oldalát (Nyuszikaják 😀 ), szuper ötleteket oszt meg.
Az alaplé itt is paprikából, paradicsomból, hagymából készül, hal íze pedig a nori alga laptól lesz. Emlékszem, amikor (10 éve!) Japánban jártunk a férjem munkája miatt, csak a Fővám téren, az Ázsia Bt. boltjában volt esélyem nori lapot venni a házi sushihoz. Azóta rendeltem már a Bioszigettől és a Bulkshoptól is. A házi sushi mellett mindenféle halízű dolgokhoz jól jön.
Nyáron próbáltam ki először ezt a receptet, és törtem is a fejem, hogy szép-szép, de honnan szerzek majd friss hozzávalókat télen? Nos, igaz, hogy még van egy hónap karácsonyig, de a padlizsánon kívül minden friss zöldséget helyi termelőtől vettem a szokásos heti termelői piacon, szóval annyira mégsem elérhetetlen a friss paprika és paradicsom. Bár a szezonban nem kellett mellé sűrített paradicsom és paprika krém, az is igaz…
A vegán halászlé / haltalanlé további előnyei – azon túl, hogy a szívünk és a halak is boldogabbak tőle-, hogy sokkal egyszerűbb elkészíteni, és még akkor sem kell izgulni, ha a gyerekek először kóstolnak halászlevet! 😉
Szilvia ötlete nyomán én is villanykancsóban készítettem, „ha már van” alapon. Ebben a receptben nyilván nem nélkülözhetetlen, de jó ha van – ha szeretnél egyet, és lemaradtál a múlt heti Black Friday akcióról, akkor szólok, hogy most hétvégén adventi akció lesz a Vegitalnál.
Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 1 nagyobb padlizsán kb. 450g
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 2 ek. sűrített paradicsom aldis tubusos
- 1 ek. darált paprikakrém
- 1/2 tk. füstölt paprika
- 1 tk. só
- frissen őrölt bors
- 1 nori alga lap
Elkészítés
- A padlizsánt vágd kb. egy centi vastag szeletekre. A szeletek közepét vágd ki, így lesz halszelet alakjuk.
- A kivágott padlizsán darabokat, és az összes többi hozzávalót (hagymák, paprika, paradicsom nagyobb darabokra vágva), tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig (1,3 liter - hozzávalókkal együtt!) és indítsd el. Villanykancsó híján csak főzz mindent kb. 30-40 percig, és turmixold simára.
- A padlizsán szeleteket süsd meg: serpenyőben vagy sütőben is lehet - sütőben egyszerűbb. Jó étvágyat! 🙂
Tápérték információ
@drik@ mondta
Szia Nóri! Az algalapot csak a végén turmixolod hozzá? Köszi a választ!
Andrási Nóra mondta
Belefőztem/turmixoltam, de a végén is lehetne.