Régóta szerettem volna egy mindenmentes epertorta recepttel frissíteni az oldalam, ami már a teljes értékű növényi étrenddel is összhangban van. Ez a feladat meglepően nehéznek bizonyult, mivel a torta nálunk szinte mindig csokis, az epret pedig leginkább megesszük úgy, ahogy van… Ha pedig véletlenül mégis sikerült eljutni a tortáig, bizony többször köddé vált mielőtt lefotózhattam volna. Még ilyet… 😀 De végül, kb. egy hónapnyi küzdelem árán sikerült! Így legalább már azt is elmondhatom, hogy ez egy alaposan kipróbált recept. 😉
Mindenmentes epertorta a TÉNÉ jegyében
Ez a torta hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, szójamentes, vegán, teljes értékű növényi étrendbe illeszthető, és szerintem végtelenül egyszerű. Kicsit rá kell készülni, ez ne ijesszen el, összességében a befektetett munka minimális. Tudom, hogy sok kérdés jön majd a „mivel helyettesíthetem?” témakörből, ezért előre összegyűjtöttem pár tudnivalót, kérlek, olvasd el, mielőtt nekilátsz az elkészítésének!
Néhány tipp az elkészítéssel kapcsolatban:
- az alapban (gluténmentes) zabpehely van. Ha nem ehetsz ilyet, akkor helyettesítheted darált mandulával vagy dióval is – ebben az esetben nem kell hozzá vizet adnod.
- A krémben minimális édesítés van: agávé szirupot használtam. Datolya sziruppal vagy puha datolyával lenne 100%-ban TÉNÉ, de nem akartam vele megszínezni a krémet. Ha nem tetszik az agávé, gyakorlatilag bármilyen édesítőt használhatsz! Igazán érett (saját kertben termett) eper mellé lehet, hogy nem is kell.
- A krém nem nagyon édes – kóstold meg, mielőtt belesimítod az alapba! (Mindenevő vendégeknek és kezdő hozzáadott cukor mentesen étkezőknek valószínűleg több édesítő kell majd.)
- A krém sült eperrel készül – a balzsamecet így emeli ki a legjobban az eper ízét. Ha nem tudsz/akarsz sütőt bekapcsolni, össze is forralhatod a tűzhelyen: akkor jó, amikor az eper összeesik és kezd lekvárba fordulni a helyzet.
- Javaslom, hogy a sült eperből dupla adagot készíts: amikor az illata betölti a házat, érteni fogod, miért! 😉
- A krémben a kesudió mellett csíráztatott csicseriborsó is van. Szeretem, mert így krémesebb a végeredmény, és táplálóbb a desszert. (Mióta TÉNÉ szerint eszünk, szinte mindenben elrejtek egy kis hüvelyest.) A csíráztatott csicseriborsó veszít az erős csicseriborsó ízéből, nem fog „kilógni” a tortából, picit mogyorós jellegű íze lesz és jobban krémesedik.
- Ha nem akarsz datolyát használni, rövid időre vízbe áztatott mazsola is jó lesz.
- A recept egy 8 szeletes, 20 cm átmérőjű formában készült. Készítheted ugyanezt a mennyiséget 12 szeletes, 26 cm-es formában is úgy, hogy nem lesz pereme, csak egymásra rétegezed az alapot és a krémet, vagy dolgozhatsz 1,5-2x ennyi hozzávalóval.
Íme a recept:
Mindenmentes epertorta (vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- az alaphoz:
- 150 g gluténmentes zabpehely
- 100 g datolya
- 1 ek. kesuvaj
- kb. 50 ml víz
- a krémhez:
- 500 g eper
- 3 ek. balzsamecet
- 100 g csicseriborsó szárazon ennyi
- 100 g kesudió
- 1/2 citrom leve
- körömnyi bio! citromhéj
- 30 g agávé szirup
- 1 ek. darált lenmag*
Elkészítés
- A csicseriborsót áztasd be 3-12 órára, majd öblítsd le és hagyd fedetlenül (nedvesen, de nem víz alatt!) 12-36 óráig. (12 óránként öblítsd át.) Látni fogod, hogy a magocskák megduzzadnak és elkezd pici, hegyes csúcsuk nőni.
- A csíráztatott csicseriborsót főzd puhára 25 perc alatt. A kesudiót is beáztathatod előre, én össze szoktam főzni a csicseriborsóval, mert így egyszerűbb.
- Az epret tisztítsd meg, tedd hőálló tálba, és keverd össze a balzsamecettel. 180 fokon süsd 25 percet. (Pár szemet tegyél félre díszítésnek!)
- Az alaphoz tedd aprítógépbe a datolyát és a zabpelyhet. Alaposan aprítsd össze őket, majd add hozzá a vizet, zümmöld össze, és a kissé ragacsos masszát nyomkodd szét egy sütőpapírral bélelt 20 cm-es torta formában.
- A krémhez tedd valamennyi hozzávalót egy turmixgépbe: sült eper, csicseriborsó, kesudió, citromlé, agávé szirup, citromhéj, darált lenmag, és dolgozd össze amíg krémes lesz. (Még langyos hozzávalókkal könnyebb dolgod lesz.)
- A krémet simítsd a torta alapba, és tedd hűtőbe 4-12 órára.
Bihari Kata mondta
Kedves Nóri! Sajnos én kesudiót törók mogyorót,sörélesztöpejhet sem ehetek..a receptekben elég sokszor olvasom hogy konzerv össuetevöket is lehet használni ami megint csak nem élő ..még annyit hogy a fermentàlóba honnan lehet kultúrát rendelni mert bió boltban nincsen itt a környékünkön…illetve hol tudnék koriender magot venni mert azt se kapok sehol ..A multikban nem találtam eddig de ha vettem más fajtát pl petrezselyem ,bazsalikom ,kakukkfü …stb mindog tónkte ment…a receptjeid nagyon tetszenek ,használnám is ,többet kipróbáltam..finomak és táplálók…ezt a tortát biztosan megsütóm
Andrási Nóra mondta
Kedves Kata,
minden receptben linkelem a használt kultúrákat, csak kattints rá, postázzák belföldön bárhová.
Koriander magot kertészeti boltban vettem, de van olyan ismerősöm, aki a fűszerként árultat ültette el, és kikelt az is. 🙂
Karacs Ágnes mondta
Kedves Nóra!
Nagyon köszi ezt a receptet (is). Sajnos nálunk a hüvelyesek is tiltólistán vannak. Kell valamivel helyettesíteni a krémben a csicseriborsót vagy simán elhagyható? Köszönöm szépen,
Ági
Andrási Nóra mondta
Szia Ági,
használj helyette is kesudiót. Meg lehet csinálni csak kesuval vagy csak csicserivel is, pontos arányokat nem tudok mondani sajnos, de működni fog.
Ordódy Klára mondta
Kedves Nóra! Szülinapi tortaként debütált nálunk a tortád, és elképesztően finom volt, fantasztikus recept. Köszönöm! Klára
Andrási Nóra mondta
Nagyon örülök! 🙂
Mariann mondta
Kedves Nóri!
Sokat jelent az ízén, ha nem sütjük meg az epret? Szeretnék minél többet nyersen enni. A csicseriborsó elrejtésnek nagyon örülök.
Andrási Nóra mondta
Intenzívebb lesz az íze, ha megsütöd, plusz veszít a levéből – félek, hogy nyers eperrel folyna a krém. De vannak nyers vegán epertorta receptek, szerintem Zizi oldalán is találsz, azokban csak kesu+gyümölcs szokott lenni. Esetleg próbáld ötvözni a kettőt! 🙂
Eszter mondta
Szia!
Konzerv csicseribol dupla mennyiség kell ugye? 🙂
Andrási Nóra mondta
Igen, azzal állnék neki, de még nem próbáltam. 🙂
Sárközi Ferenc mondta
Kedves Nóra!
Az epertotánál az 1 kanál kesuvajat mivel lehetne helyetesíteni?
Előre is köszönöm a választ.
Ferenc
Andrási Nóra mondta
Kedves Ferenc,
ki is hagyhatod, a datolya és a zabpehely is össze kellene tapadjon. Ha nem áll össze, adj hozz egy pici vizet (egy evőkanállal).
Eszter mondta
Szia Nóri!
Szerinted fagyasztható a krém? Előre dolgoznék 🙂
Andrási Nóra mondta
Sajnálom, de passzolom a kérdést, még sosem fagyasztottam tortát…
Lelle mondta
Szia!
Zabpehely helyett működhet quinoa vagy hajdina pehellyel?
Andrási Nóra mondta
Persze… 🙂
Lelle mondta
De jó!! Köszönöm szepen:)
Juli mondta
Kedves Nóra!
Vajon málnával is jó lenne? Nálunk arra lenne igény.
Előre is köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Persze, miért ne…