Már nagyon régóta tervezem, hogy megosztom Veletek a legújabb gluténmentes kovászos kenyér receptem. Annyi minden történt, mióta belevágtam a gluténmentes kovászolásba és megsütöttem az első gluténmentes, kovászos, teljes kiőrlésű kenyerem, hogy az új recept megosztása igazából csak ürügy arra, hogy mindezt elmeséljem! 🙂
Vörös lencse a kenyérben?!
Először is arról, hogy miért került vörös lencse a kenyérbe. Minél többet tud meg az ember a hüvelyesekről, annál többet akar enni belőlük: a tanfolyamaimon is az az egyik fő törekvés, hogy vajon hány ponton tudnánk az étrendünkbe még egy kis babot/lencsét tuszmákolni…? Így talán érthetitek az izgalmam, amikor egyszem elsőszülött lánykám sebészi pontossággal kezdte el kiválogatni a hüvelyeseket a tányérjáról (ha látszott rajta, hogy micsoda, ha nem). Különböző korszakai váltakoznak, de egy biztos pont van: a kenyeret mindig szereti. Ezért aztán gondoltam egyet, ledaráltam a lencsét a kis kávédarálómon, és varázslat! A kenyér ízesebb, ropogósabb héjú, szebben pirult lett a vörös lencsétől! (A férjem azóta ugrat, hogy mikor találom fel azt a kenyeret, amibe a teljes napi tucatot belesütöm… 😀 )
Csinos cipó
Aki olvasta az első gluténmentes kovászos kenyér receptem, az tudja, hogy egyszerre 2 kg kenyeret sütök egy nagy tortaformában. Ez így nem túl elegáns, de működik, viszont szerettem volna megtanulni én is csinos kis cipót formázni. Egy késő őszi szombaton elmentem Horváth Judit egyik workshopjára: ő nálam jóval nagyobb alázattal áll a kovászhoz és a kenyérsütéshez is, szerettem volna látni, hogyan csinálja. A workshop hasznos és inspiráló volt, és nem utolsó sorban jó hangulatban telt. Azóta kicsit bátrabban etetem a kovászom (teljesebb étrenden él 🙂 ), a konyhapulton lakik, nem a hűtőben, és ami a legizgalmasabb, hogy ha olyan kedvem van és rászánom az időt, odafigyelést, akkor kb. bármilyen lisztből tudok csinos cipót sütni. Szóval tényleg jó szívvel ajánlom Judit workshopjait – ez egy teljesen önzetlen ajánlás, én is kifizettem a részvételi díjam, mint bárki más. 🙂 (Itt találod meg Judit munkáit.)
Azért azt be kell vallanom, hogy általában nem formázom meg így a cipóimat, és ezért kevesebb útifűmaghéjat használok. Ennek prózai oka, hogy napi 1+kg kenyér fogy nálunk, és így egyszerűsítek…
Házi malom
És a legizgalmasabbat a végére hagytam… Végre beruháztam egy házi malomba! Azért mondom hogy végre, mert 10+ éve sütök itthon gluténmentes kenyereket, és azóta egy kis kávédarálóval őröltem hozzá a gabonákat, és azóta mindig megírja nekem valaki néhány havonta, hogy vegyek már egy malmot! 😀 Nos, láthatjátok, hogy nem ruházok be könnyen új eszközökre, de ez a kis malom annyira megtetszett, hogy a gyártója lett a legújabb együttműködő partnerem. Hogy miért a szerelem? Ez a kis malom pontosan azt csinálja, amit mond: lisztet őröl, megbízhatóan (az első malmok még mindig működnek – 1988 óta…), a gyártó egy kis családi vállalkozás, akik szigorúan Magyarországon beszerezhető alkatrészekkel és fával dolgoznak, így stabil szerviz hátteret tudnak biztosítani. A liszttel nem érintkezik semmilyen műanyag alkatrész, és a malmokat rizzsel tesztelik, hogy gluténérzékenyek is használhassák őket. Őrület, nem? Ezen az oldalon mindent leírtam a malomról, amit tudni érdemes, és ha megtetszik, rendelni is tudtok.
Hogy miért jó, ha frissen őrölt liszttel dolgozunk, azt leírtam itt, de ami még fontos, hogy így sokkal könnyebb elkészíteni a szükséges lisztet (ami igazi liszt lesz), mint a kis kávédarálómmal… Közben tudok mással foglalkozni, elég fél szemem rajta tartani az őrlésen, és néha elforgatni a tálat, hogy ki tudjon folyni a liszt.
Nos, ennyi minden újítás történt nálam gluténmentes kovászos kenyér sütés terén! Nálatok mi újság?
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 85 g kölesliszt*
- 85 g hajdinaliszt
- 85 g vörös lencse liszt
- 300 g víz
- 20 g útifűmaghéj
- 1 kk. só
- 70 g gluténmentes kovász
Elkészítés
- A kovászt etesd meg 1-2 órával előre. Ha egész gabonákkal dolgozol, akkor a lencsével együtt őröld meg őket kávédarálón vagy házi malomban.
- Az útifűmaghéjat és a sót keverd el a vízben, majd addig kevergesd, amíg sűrű zselét kapsz. Ekkor keverd el benne a kovászt is.
- A liszteket keverd össze egy nagy tálban, majd dolgozd össze a kovászos keverékkel. Elkezdheted robotgéppel is, de a vége úgyis az lesz, hogy kézzel gyúrod, dagasztod.
- Konyharuhával letakarva pihentesd fél órát, majd formázz belőle cipót: lisztezett felületen kézzel nyújtsd ki egy kicsit, majd tekerd fel igény szerint kerek vagy hosszúkás cipót formázva.
- Keleszd konyharuhával letakarva 4 órát meleg helyen (pl. világításra kapcsolt sütőben).
- A sütőt melegítsd elő 250 fokra, majd ha betetted a kenyeret, akkor vedd vissza 220 fokra, és légkeveréssel süsd 50 percet. Sütés előtt vághatsz bele szép mintákat - akár sokkal bátrabban is, mint ahogy én tettem ezen a cipón. 🙂
- Kész! Akkor vágd meg, ha már tényleg kihűlt. 😉
Megjegyzések
Tápérték információ
ViZi mondta
Szia Nóri!
Ezer éve van ilyen malmom, én nem is értem, Te eddig hogy bírtad nélküle!
Troll kérdésem lesz, de élesztővel meg tudom sütni a kenyeret ugyanezekkel az arányokkal?
Andrási Nóra mondta
Szia,
😀 Biztosan, csak a kovászt is számold bele, fele liszt, fele víz arányban.
Szilvi mondta
szia!
vöröslencseliszt helyett mondjuk csicseriliszttel szerinted jó lehet? vagy akkor nagyon falafelíze lesz?
illetve milyen íze van vöröslencsével? megnéztem, a kedvenc liszt-dealerem árul vöröslencselisztet is 🙂
Andrási Nóra mondta
A vöröslencse egyáltalán nem érezhető az ízén, és a színén sem látszik, egyedül a kéreg lesz tőle pirosabb és ropogósabb (juhé! 🙂 ). Csicserivel nem próbáltam még, de az a tippem, hogy az kiérezhető lenne, minél többet áll, annál inkább. De ez csak tipp, feltétlenül írd meg milyen lett, ha megsütöd csicserivel!
Erika mondta
8 eve van nekem is magyar malmocskam es nagyon imadom! Koszi a lencses kenyer otletet, eddig elesztos kenyeret sutottem rizslisztbol, koleslisztbol, de ezt tuti bevezetem. A lencset is a malomban orlod? A kovasszal is regota kacerkodom de tul macerasnak tunik, viszont sokkal jobb az elesztonel ugyhogy alaposan attanulmanyozom mit kell tenni hogy eljen es nekifogok. Koszi a szuper recepteket.
Andrási Nóra mondta
Igen, a lencsét is a többi gabonával vegyesen teszem a malomba. A vöröslencse nem kemény, simán megeszi. 🙂
A kovász első blikkre tűnik nagy ügynek, de igazából ha már elindult, nem nagy kunszt… 😉
Kovács Marianna mondta
Szia!
Köszi a receptet, ki fogom próbálni. Én csak most kezdem ezt a sütögetést, kezdő vagyok!
A kovászt hogyan készíted?
Andrási Nóra mondta
Így.
Annamária mondta
Szia Nóri!
Nagyon jól néz ki a kenyér, ki szeretném próbálni. A kérdésem az lenne, ha bolti kovásszal készítem, amit eddig a fagyasztóban tartok, azt a sütés előtt mennyivel kell kivenni, illetve azt is meg kell etetni? Ha igen, mivel/mennyivel?
Köszönöm!
Andrási Nóra mondta
Szia,
sajnos elképzelésem sincs, hogy működik a bolti kovász… (Nyilvánvalóan barlangban élek.) A legjobb tanácsom, hogy olvasd el a csomagolását…
Melinda mondta
Mengsütöttem ezt a kenyeret. Nóra! ez fantasztikus! Nagyon nagyon finom, nagyon tápláló, s mivel én nagyon kevés kenyeret eszem, bátran ki tudom jelenteni, hogy nagyon jól tárolható is.
Ezért a kenyérért megérte kovászolni (igaz, nagy izgalommal figyeltem a fejlődést). 🙂
Andrási Nóra mondta
<3
Györgyi mondta
Kedves Nóri,
Annyira inspirálóak az írásaid! Ennek a bejegyzésnek a hatására én is kovászolásba fogtam és ma fogom vele először megsütni ezt a kenyeret. A kérdésem, hogy ha nincs légkeverésem, akkor szerinted alsó-felső sütéssel is jó csak max picit tovább kell sütni? Köszönöm előre is a választ!
Andrási Nóra mondta
Kedves Györgyi,
jó lesz, de 20 fokkal hűvösebben süsd, kb. ugyanannyi ideig.
Györgyi mondta
Nagyon szépen köszönöm! Szuper lett 🙂
Mariann mondta
Kedves Nóra! Megsütöttem ezt a kenyér receptedet ez volt az első próbálkozásom sajnos nekem a bele nedves maradt mit ronthattam el? Ha kevesebb vizet teszek bel az jó? Vagy hosszabb ideig süssem? Az íze nagyon tetszett a szerkezete megfelelő. Hogy ne keljen kidobnom felkockáztam és krutont sütöttem belőlle. Előre is köszönöm a válaszod.
Andrási Nóra mondta
Kedves Mariann,
több útifűmagéj vagy kevesebb víz! De mindig picit nedvesebb lesz, mint a búzakenyér… Ha már jól tudsz bánni vele, meg lehet olyanra sütni, hogy ne ragadjon a késre, amikor vágod.
Sok sikert!
Mariann mondta
Köszönöm a válaszodat. Kipróbálom kevesebb vízzel. Mariann
Nikoletta mondta
Szia Nóri,
Nagyon hálás vagyok Neked ezért a receptért! Ez a legfinomabb gluténmentes kenyér. Én kipróbáltam élsztövel is és úgy is müködik. Ha kevés idöm van kenyérsütésre, akkor a 70g kovász helyett 3g szárított éleszöt keverek az útifűmaghéjhoz mielött azt a vízzel összekeverem. Ezután összegyúrom a hozzávlókat, fél órát pihentetem a tésztát, aztán megy a sütöbe. Belül puha és levegös,kívül ropogós! Tökéletes!
Réka mondta
Nikolett,
Ha elesztovel sütöd, akkor a többi hozzávaló mennyiségét nem calroztatod?
Köszönettel várom a választ, Réka
Andrási Nóra mondta
Nem muszáj változtatni, ill. ha pontosan akarod tartani, beleteheted a kovász mennyiségét fele-fele liszttel és vízzel.
Ignéczi Éva mondta
Szia Nóri!
Kedvet kaptam a kenyér sütéshez, hetek óta készülök, olvasom a bejegyzéseidet, hozzászólásokat. Készül a kovászom is ez a 3.nap, eddig nagyon szép, tele buborékokkal. Az lenne a kérdésem, ha nem szeretnék kimondottan gluténmentes kenyeret , elég csak a sima zabliszt a köles-hajdina-vöröslencseliszt kombóhoz? Az az igazság,hogy nem bírom a útifűmaghéjat, a bambuszrost lisztet, de ezekből a gabonákból szeretnék kenyeret. Gondolom így dagasztanom is kellene. Segítenél nekem légyszíves, hogy induljak neki?
Ez a vöröslencsés kenyér nagyon kíváncsivá tett és amíg készül a kovászom hozzá, vöröslencsés ételeket készítek. Teljesen rabul ejtett, isteni finom.
Valaszod előre is köszönöm.
Üdv: Éva
Andrási Nóra mondta
Kedves Éva,
útifűmaghéj nélkül nem lesz ilyen formázható kenyered, az ad neki formát, az a „ragasztó”. Akkor inkább lepénykenyeret süss, mint pl. ez itt. Készítheted káposzta nélkül is, kovászolni is lehet, én is szoktam…
Vagy ha nem kell gluténmentes legyen a kenyered, akkor süss tönkölylisztből, abba is belekeverheted a vörös lencsét, és ahhoz nem kell útifűmaghéj.
Ignéczi Éva mondta
Nagyon köszönöm!!!
Nóri mondta
Szia Nóri!
Amikor formázva készíted, akkor a 4 órás kelesztést hogy csinálod? Egyszerűen már a sütőlapon kel, vagy szakajtóba teszed és csak sütés előtt borítod ki belőle? És mennyire kell megnőnie a 4 óra alatt?
Köszönöm, Nóri
Andrási Nóra mondta
Szia Nóri 🙂
Szakajtóba is tehetném, ha lenne, de nincs, így a sütőlapon hagytam, és letakartam. 🙂
Nem nő a kétszeresére, de valamivel pufibb lesz.
Anna mondta
Engem egy cadida diétás verzió érdeklene 🙂 kovászt nem lehet kihagyni esetleg vhogy?
Anna mondta
Bocsi 5 csillagot akartam véletlen négy lett, nagyon jo recept cska ezt a élesztő kovász dolgot szeretném kerülni valahogy:/
Andrási Nóra mondta
Van élesztőmentes kenyerem, itt. A kettőt össze is kombinálhatod. 🙂
Erzsebet mondta
Kedves Nóra, hálásan köszönöm a vörös lencse kovászos cipo receptet .Eddig már 2-szer is teljes sikerrel elkészítettem.Azt szeretném tisztázni hogy mi a kolombseg az utifumag és a bolhafumaghej között. Nóra de jó hogy itt vagy nekünk.További sikereket kivanok neked.
Andrási Nóra mondta
Kedves Erzsébet,
nincs különbség, a kettő ugyanaz – anno bolhafűmaghéj néven ismertem meg, és azzal maradtam, de az útifűmaghéj terjedt el…
Horváth Gabriella mondta
Szia Nóra!
Most próbálom ki a receptet, és lenne egy kérdésem.
Mitől más ez a recept annyira, hogy a másik kenyér recepthez képest, csak fél + 4 óra elég a kelesztéshez?
Míg a másik kenyér receptben 1+8-10 óra szerepel.
Sőt ennél a receptnél 1-2 órával kell csak előtte előkészíteni a kovászt.
Eddig csak normál liszttel készítettem kenyeret, de a gluténmentes is nagyon izgalmas, így kipróbálom.
Andrási Nóra mondta
Hú, őszintén szólva nem emlékszem… 😀 A kettő között eltelt 2 év, biztosan rájöttem, hogy így jó lesz…
Anikó Réfi mondta
Szia Nóri! Nagyon kezdő vagyok kovászos kenyér témában, lehet, h a kérdés is oktondi kissé, de azon tűnődtem, h ha hosszabban hagyjuk kelni a kenyeret, az használ neki, azaz még kel kicsit azalatt, vagy van ennek a folyamatnak egy optimális menete és igazodni kell hozzá? Egyébként az első próbálkozás szuper lett, annyi, hogy dupla mennyiséggel kis továbbsütés ráfért volna még, de így is nagyon boldog voltam az eredménnyel :).
köszi a receptet!
Anikó
Andrási Nóra mondta
Szia Anikó,
egy bizonyos pontig használ, utána „túlkel”. Ki kell tapasztalni… Eleinte egész éjjel hagytam kelni, de mondjuk akkor tél volt, és jó volt úgy, de utólag jöttem rá, hogy az már túl volt kelve (savanykásabb volt és nem jött fel olyan szépen). Később átálltam a kb. 4 óra kelésre, és ez jobban tetszett. Próbálgasd, hogy Neked hogy tetszik…
Mikó-Prém Alexandra mondta
Szia Nóri!
Facebookon kértem GM kenyér ajánlást tőled. Elkészítettem, kicsit hibrid verzióban, mert nem sikerült jól ledarálni a vöröslencsét, ezért cirok liszt is ment bele. Kölest nem ehetek, helyette zabpehelylisztet kapott. Belseje kicsit „vizes ” maradt. Mindig ilyen a GM kenyér? Szeretném megköszönni neked, mert a legjobb GM kenyér ez, amit eddig valaha ettem!!! Nagyon nagyon jó!! Imádtam a ropogós héját. A vizes belső átlagon szeretnék még javítani, mert az zavaró volt. Sok vizet rakhattam bele? Illetve most egyenlőre élesztővel készítettem, gyönyörűen megkelt (!), még a sütőben is, viszont sütés közben összeesett. Túlsült volna? Akkora hőfokon sütöttem, amit írtál, de gőzfunkciós Sütőben.
Andrási Nóra mondta
Szia Alexandra,
valószínűleg túl sok vizet használtál. A különböző lisztek más-más mennyiségben kötik meg a vizet (a lencse kevésbé, a zab nagyon, a többiek meg valahol a kettő között), szóval ezt nehéz előre megjósolni. Kis tapasztalattal érezni fogod, hogy mikor jó a tésztája. Az összeesés is a túl sok folyadék számlájára írható. A sütés teljesen jó így, ill. a gőz elég a sütés első felében is, nem kell végig.
Sok sikert,
Nóra
Alexandra mondta
Szia Nóri!
Köszönöm szépen! Tegnap megsütöttem újra. Nem esett össze! Kevesebb vizet tettem hozzá, és légkecerésen sütöttem, szuper jó lett, bàr most meg nem kelt mrg úgy, mint legutóbb. Nekem így nagyon hasonlít egy búzalisztes, tömöttebb teljeskiörlésű vsgy rozsos kenyérre. Sokkal sokkal jobb, mint a boltiak. Nem is fogok több kenyeret boltban venni. Nagyon köszönöm a receptet, úgy érzem, megmentettél! Következőnek a tiramisu recepted próbálom ki. Itt depresszióztam, hogy az a kedvenc sütim, és nem ehetek többé, majd rákerestem, van-e recepted. És igen majd beszámolok róla.
Andrási Nóra mondta
Szuper hírek! Ezt a nedvesség arányt kell jól eltalálnod, plusz attól is függ, hogy mennyit emelkedik, hogy a kovász éppen mennyire aktív. Nem lesz kétszer egyforma.
Az első receptem az oldalon egy cukormentes tiramisu volt… 😀
Alexandra mondta
Kedves Nóri!
Mióta ajánlottad ezt a receptet, csak ezt sütöm. Hetente többször eszem. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Már zsemléket készítek belőle, kisütöm és egy részét lefagyasztom, így tovább eláll. Legutóbb lilahagymát, fokhagymaport és sörélesztőpelyhet is tettem bele. Finom lett. Viszont lenne egy kérdésem. Nekem egész jól megszokott kelni, de sajnos sütés közben mindig összeesik. Akkor is ha rövidebb ideig próbálom sütni. Ez miért lehet? Tudom, hogy a GM kenyerek nem jól keleszthetők, de az a pici kelesztés ami sikerül, jó lenne, ha megmaradna benne.
Üdv, Alexandra
Andrási Nóra mondta
Kedves Alexandra,
talán az útifűmaghéjnak több idő kellene a vízben, mielőtt összegyúrod a tésztát, vagy próbálj egy árnyalatnyival kevesebb vizet használni. Hiába mérek le mindent grammra pontosan, az igazsághoz hozzátartozik, hogy kovászos kenyérből nem igazán lehet kétszer egyformát sütni sokszor lesz egy picit nedvesebb vagy egy picit szárazabb úgy is, hogy mindent ugyanúgy csinálunk.
Sok sikert,
Nóra
M.Nógrád megyéből mondta
Kedves Nóri! Látszólag nem passzol a kérdésem a témához, de szerintem mégis. Egy ideje én is lencséből készítek kenyeret és sajnos nincs malmom még. A darálót kihagyandó áztatott lencséből készülnek a kenyérkék. Szeretném megkérdezni – mivel te nagyon jól ismered a Vegital villanykancsóit, hogy ezek a gépek alkalmasak-e arra, hogy a nyers, áztatott lencsét némi vízzel megőröljük, pépesítsük vele? Mivel a házunkban egy penge sem fér el már, minden információt begyűjtök, mielőtt egy újabb eszközt megvásárolok. Semmiképpen nem szeretnék minden funkcióhoz egy-egy új gépet beszerezni. Esetleg van más áthidaló ötleted? Köszönöm előre is. (Rendszeres látogatója vagyok most is az oldaladnak, csak már ritkábban nyilvánulok meg. Szeretettel: Márti Nógrád megyéből
Andrási Nóra mondta
Szia Márti,
persze, bírnák a villanykancsók a lencsét, csak gyakorlati haszna nem lenne számodra, mert a kancsóba min. 1,2 liter körül kell tenni folyadékot…
Ha van már kávédarálód, azzal is meg tudod őrölni a vöröslencsét. Nem lesz olyan finomszemű, mintha malommal készült volna, de működik, én is sütöttem így.
Sok sikert!
Káli Mária mondta
Kedves Nóri!
Mi is beszereztünk egy malmot, aminek a használati útmutatója szerint csicseriborsót is lehet vele őrölni. Én csak egyszer próbáltam, és elég ijesztő volt, mert annak ellenére, hogy elég nehéz a malom, a csicseri őrlése közben „ugrált”, így attól tartottam, hogy elromlik. Úgy tűnt, mintha megakadnának benne a szemek, és amikor bekerültek az örlőkövek közé, akkor kicsiket mozdult a pulton a malom. Azt szeretném kérdezni, hogy Te őröltél-e már vele csicserit, és ha igen, akkor tapasztaltál-e hasonlót, valamint hogy szerinted ez problémát jelent-e, vagy használhatom nyugodtan?
Köszönettel, Mária
Andrási Nóra mondta
Kedve Mária,
igen, nekem is „ugrál”, de bírja, használd nyugodtan! Én már sok csicserit megőröltem vele, és az utóbbi időben olyan előfordult, hogy „megakadt”, mintha rátapadt volna a malomkerékre – nagyobb fokozatra állítottam, és úgy tudott tovább dolgozni.Valószínűleg le kellene törölnöm a malomkövet, de még sosem nyitotam ki… 🙂 Ha ez így nem elég megnyugtató, használhatsz sárgaborsót is: az kisebb és keményebb, simábban őrlődik és a lisztjét ugyanúgy lehet használni, mint a csicseriborsóét. Olyat is szoktam, hogy fele-fele arányú keveréket őrlök a kettőből.
Minden jót,
Nóra
Káli Mária mondta
Kedves Nóra!
Köszönöm szépen a tanácsokat!
Üdvözlettel, Mária
M. Nógrád megyéből mondta
Kedves Nóri!
Véleményed szerint lehet a hüvelyesek arányát 33%-ról (összes gabonán belül) 66, vagy esetleg 100 %-ra emelni?
Köszönöm előre is:
Márti Nógrád megyéből
Andrási Nóra mondta
Kedves Márti,
vöröslencséből biztosan lehet sütni, a többi hüvelyest magában azért inkább nem próbálnám (túl erős lesz az ízük).
Jó sütögetést kívánok!
Zsófi mondta
Kedves Nóri!
Jól értem, hogy ha nem célom cipót formázni, akkor a gluténmentes kovászos kenyérhez (teljes kiörlésű) hasonlóan össze keverem a hozzávalókat és beöntöm egy formába? És nem kell az utifűmaghéjat külön a vízzel összekeverni és zselésíteni?
Köszönöm: Zsófi
Andrási Nóra mondta
Szia,
igen. 🙂 Az viszont fontos, hogy az útifűmaghéjat először keverd össze vízzel, akkor is, ha nem hagyod állni.
Jó sütögetést!
Horváth Zsuzsanna mondta
Kedves Nóri, sütőporral-szódabikarbónával működhet? Köszi, Zsuzsa
Andrási Nóra mondta
Szia,
persze! Sütőpor működik magában, szódabikarbóna mellé sav is kell, ill. az íze nem lesz pont olyan, de finom lesz.
Jellinek Ágnes mondta
Kedves Nóra!
Én hisztamin érzékeny vagyok, ezért nem használhatok sem kovászt sem élesztőt. Kérdésem az lenne, hogy ez a vöröslencse kenyér működne szódabikarbóna-bórkősav keverékből készült paleo „sütőporral”? Köszönöm előre is a válaszod.
Andrási Nóra mondta
Persze!