2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Ez a gyors halas ebéd/vacsora nálunk már jó ideje visszatérő fogás. Igyekszünk rendszeresen tengeri halat enni, mert a megfelelő omega-3 bevitel fontos dolog… Ebben a receptben azt szeretem, hogy az egész kb. 30 perc alatt kész, ráadásul a pácból dupla adagot szoktam készíteni és lefagyasztom a felét, így legközelebb még gyorsabban elkészül.
Nem egyszerű dolog jó minőségű tengeri halat kapni. A halpiac nekünk a világ másik vége, úgyhogy maradnak a nagy-nagy boltok. Sok próbálgatás után egy dán márkájú alaszkai tőkehalfilé vált be, ami MSC minősítésű, sütés közben nem tűnik el a hal fele (víz formájában) és tényleg finom.
Köretnek most kölest és zöldsalátát választottam, de jó lenne köles-quinoa keverékkel, vagy kölestabbouleh-vel is.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szép szelet tengeri halfilé (kb. 500g)
egy marék friss korianderlevél, apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek. citromlé
1 tk. őrölt kömény
1 tk. paprika
1/2 tk. cayenne-bors
4 ek. olivaolaj
só, bors
a körethez:
220g köles
2 száj újhagyma
1 ek. citromlé
2 ek. olívaolaj
2-3 ek. apróra vágott petrezselyem
leveles saláta keverék
paradicsom
1 kk. mustár
1 kk. méz
2-3 ek. olívaolaj
- Alaposan keverd össze a pác hozzávalóit. Ha dupla adagot készítesz, a felét le is fagyaszthatod a következő alkalomra.
- A halszeleteket forgasd meg a fűszeres pácban, majd tedd félre.
- A körethez jól mosd meg a kölest, majd 1,5x mennyiségű sós vízben kb. 15 perc alatt párold puhára.
- Közben készítsd elő a köret többi hozzávalóját: vágd apróra az újhagymát, petrezselymet, paradicsomot. A salátaöntethez keverd össze a mustárt, mézet, olívaolajat.
- Ha a köles megpuhult, keverd bele az újhagymát, petrezselymet, olívaolajat, citromlevet. Kóstold, sózd, ha kell.
- A halszeleteket süsd meg 2-3 perc alatt kevés olívaolajon (nem kell sok, mivel a pác is olajos).
- A salátakeveréket forgasd át az öntettel. Kész is!
Számottevő szénhidrát-tartalma itt csak a kölesnek van, ha a zöldségek miatt felfele kerekítem, akkor is mindössze kb. 150g szénhidrát van az egész menüben, ez kb. 38g CH/adag. Vacsorára is belefér, vagy melléfér még egy alma, szelet sütemény, stb. 🙂 Jó étvágyat!
Névtelen mondta
Meg is van a mai ebéd, köszi 🙂
Névtelen mondta
Milyen halból szoktad készíteni?
Mindenmentes Nóri mondta
Alaszkai tőkehalfilével, írtam is az első kép alatt. 🙂
Névtelen mondta
Nóri ! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az irásaidra.Sajnos a családban van több diétázó is Cukor,tej,liszt stb.Köszönöm a sok receptet.remélem,hogy még sokáig és még sok receptet irsz nekünk.Üdv. Vilmus
Névtelen mondta
Nóri ! Nagyon örülők,hogy ilyen sok receptet próbálsz ki és le is irod az elkésztését.Nagyon örülhetünk mi diétázók,hogy ilyen sok segitséget kapunk .Kivánom,hogy még sok sok receptet próbálj ki és ird le.Üdv Edina