Egyik reggel tőlem szokatlan módon azzal keltem, hogy nyers zöldségeket akarok enni, mégpedig pont ezzel a citromos-kurkumás salátaöntettel. Készítés közben esett le, hogy eddig egyetlen salátaöntet recept sem került fel az oldalamra! Ez azért már valami a 10+ év alatt… 😀 Belső önvizsgálatot tartottam, hogy ez vajon hogyan történhetett? Arra jutottam, hogy egyrészt mindenképpen szeretném elkerülni a növényevéssel kapcsolatos leggyakoribb sztereotípiákat (csak nyers salátákat és zöld leveleket eszünk), ezért nincs egyetlen zöldturmix vagy saláta recept sem itt, sem a könyveimben. Másrészt én magam nem nagyon szoktam nyers salátákat enni, és azt is elmesélem, hogy miért.
Sokan gondolják úgy, hogy a növényi alapú étrend egyik fontos pillére a nyers zöldség kell hogy legyen, de ez nem feltétlenül igaz. Én pl. azért nem nagyon eszem salátákat, mert ha elkezdek gyakrabban salátázni és levesezni, akkor pikkpakk leszalad rólam egy-két kiló, és bizony, minden alkalmat megragadok, hogy elmondjam: van, akinek az jelent kihívást, hogy megtartsa a testsúlyát. (És ezzel adtam is két tippet a TÉNÉ-vel való fogyáshoz… 😉 ) Eszem én is nyers zöldségeket, legtöbbször vacsorára a valamilyen kencés kenyerem mellé (paprikát, paradicsomot, uborkát, retket, hagymát, salátaleveleket, stb.), de mint különálló fogást, nem szoktam salátákat enni.
Most viszont megkívántam, meg is született ez az öntet, és gondoltam, ebből az alkalomból pótolni fogom ezt a hiányosságot… Azt kell mondjam, hogy folyékony dolgokat fotózni meglepően nehéznek bizonyult. Hozzátartozik a történethez, hogy a harmadik könyvem nyári fotózása óta most nyúltam először a fényképezőgéphez… Annyira gyönyörűek lettek azok a felvételek, hogy a saját képeimet (amikkel egyébként meg voltam elégedve korábban) koránt sem látom olyan jó fényben, mint eddig… És igen, eddig minden könyv fotózás után hasonlóan éreztem. Majd elmúlik ez is. Azért talán sikerült visszaadni az állagát:
Salátaöntet olaj nélkül
Amikor anno belevágtunk a TÉNÉ-be, még én sem tudtam elképzelni, hogy hogyan lehet olaj nélkül sűrűn folyó, krémes önteteket, szószokat készíteni. Most visszatekintve nem értem, hogy mit nem értettem… 😀 Hát babbal. Mindenre is ő a megoldás. Ez az öntet babbal, tahinivel kaphatta volna a „citromos-kurkumás babhummusz” nevet is – mert egyébként egy hígabbra kevert hummusz is lehet szuper salátaöntet vagy tészta szósz. 😉
Egyébként elárulom, hogy van az a helyzet, amiben még én is használok pár csepp olajat, de ez itt pont nem az: ez az öntet egyetlen csepp olaj nélkül is sűrű, krémes és laktató.
Napi tucat dolgában is elég komoly előrelépést jelenthet az aznapi tányérunkon: egy adag hüvelyes (bab), olajos mag (tahini) és a kurkuma is kipipálható vele!
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 2 ek. tahini kb. 50g
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- kb. fél centis citromhéj darab
- 1/2 tk. só elhagyható
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1/2 konzerv főtt fehér bab lével együtt - kb. 50g száraz babnak felel meg*
- 1/2 tk. őrölt kurkuma
- 1 tk. agavé- vagy datolyaszirup**
Elkészítés
- Először turmixold össze a tahinit a fokhagymával,citromlével, sóval, borssal. (Ha nehezen boldogulsz a kis mennyiséggel, öntsd hozzá egy kis főzőlevet a babról.)
- Amikor teljesen sima, mehet bele a bab, citromhéj, kurkuma, édesítő is.
- Újra turmixold simára és kész is! Tálald a kedvenc zöldségeiddel.
- Hűtőben egy-két napig eláll.
Megjegyzések
Tápérték információ
Olah kata mondta
Kedves Nòri,
Nemrég fedeztem fel az oldalad
Az általad ihletett babtej már várja a holnap reggelt, hogy kiprôbáljuk
Hètvégén jönnek barátok, és szeretnék ilyen salátaöntetet is felpakolni az asztalra( mezze/tapasz jelleggel menne a vendégvárás)
Viszont jelenleg addig nem tudok autóba ülni , hogy tahinit vadasszak, viszont szezámmagom van itthon
Azon gondolkozom, hogy a tejfőzővel tudok tahinit itthon gyártani
(Plant based milk /smoothie/soymilk/puree/tofu/porridge/nut milk /juice/jam funkciòk vannak beépítve)
Egyébként végső megoldáskènt hummuszt szoktam ,felvizezni’+fűszerezni, és általában minden salira ítélni szokott
Előre is köszönöm
Kata
Olah kata mondta
Az előző commentemben igazábòl kérdésnek számtam, hogy elképzelhető -e a fenti funkciók valamelyikével tahinit csinálni otthon?
Köszi
Andrási Nóra mondta
Tahinit száraz szezámmagból lehet készíteni késes aprítóval, tejfőzővel nem, legfeljebb szezám tejet.
A hígított hummusz teljesen jó saláta öntetnek, sőt, tészta szósznak is. 🙂
Cecilia mondta
Teljesen tudok azonosulni a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása következtében jelentkező súlyvesztéssel, mert velem is ez történt, mégis azt mondom, hogy érdemes belevágni, mert a túloldalon van az igazi gyógyulás. Ezek főzése, sütése – mindenféle hőkezelése – többek között a bennük található szerves ásványi anyagokat szervetlenné változtatja vissza, ezzel pedig a szervezetbe kerülő hasznosíthatatlan anyagok mennyiségét növelik. Az egész táplálkozás sokkal egyszerűbb annál, mint ahogy mostanra túlkomplikáltuk.
https://www.therawkey.com/the-folly-of-cookery/