2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Régen ettünk tengeri halat itt a blogon, pedig bizony szükségünk van azokra az omega-3 zsírsavakra. 🙂 Ez egy gyorsan elkészülő, egyszerű ebéd/vacsora lesz, ami hétköznap este is jól jöhet. Írtam nem is olyan régen egy hasonló csirkés receptről: sietős hétköznapokon gyakran készültek nálunk ezek az egyszerű és finom falatok.
Egy mexikói, vagy legalábbis a mexikói konyhában jártas valaki valószínűleg vitatkozna velem a bejegyzésem címét illetően. Ha röviden próbálom meg összefoglalni a bundázáshoz használt kukoricalisztet, chiliport és őrölt koriandert, és persze a hal előkészítéséhez használt lime levet, akkor valamiért a mexikói ízek jutnak eszembe. Hát így. 🙂
Hozzávalók 4 személyre:
1kg tengeri halfilé
2 lime leve
kb. 70g kukoricaliszt*
1 tojás vagy 1 ek. tápiókakeményítő+2-3 ek. víz
1/2 kk. őrölt chili
1/2 kk. őrölt koriander
olívaolaj a sütéshez
220g köles
1 csokor újhagyma
zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, korinader, stb.)
*Ezt a mennyiséget visszamértem, hogy tudjam, mivel számoljak: panírozáshoz ennél több fog kelleni, mert nem tudod az utolsó lisztszemet is kitörölni a hallal a tálból. 🙂
- A tengeri hal szeleteket locsold meg az egyik lime levével, és hagyd állni kb. 30 percig.
- A kölest jól mosd át és párold meg kb. 1,5x mennyiségű sós vízben.
- A halhoz kezdd el melegíteni az olajat. Verd fel a tojást vagy keverd össze a tápiókakeményítőt vízzel. Egy laposabb tálban keverd össze a kukoricalisztet egy kevés sóval és a fűszerekkel.
- Előbb tojásba/tápiókakeményítős keverékbe, majd a kukoricalisztbe forgatva süsd ki a halszeleteket.
- Vágd apróra az újhagymát és a zöldfűszereket, majd keverd össze a párolt kölessel. Ízesítsd még kevés olívaolajjal, és a másik lime levével, amolyan kölestabbouleh-szerűen. 🙂
Ha tetszett ez a bejegyzés, vess egy pillantást erre a receptre is: Tengeri hal diós, gluténmentes bundában paradicsomos rizottóval.
Vélemény, hozzászólás?