2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Az évnek ebben az időszakában, amikor már majdnem itt a tavasz, de ez a piacon és a virágoskertekben még nem látszik, valahogy elkezdenek hiányozni a színek. Ezért most a színük szerint válogattam a hozzávalókat ehhez a leveshez: szerencsére a répának, céklának és sütőtöknek egész télen szezonja van. Curryvel fűszereztem, hogy melegítsen is egy kicsit és kókusztejszínnel lágyítottam a színét és az ízvilágát is.
Meglátjátok, ez is egy olyan fogás, ami szinte megfőzi magát, csak egy sütő kell hozzá és egy robot/turmixgép. Nekem annyira tetszett a színe, hogy hosszabb ideig fotóztam, mint főztem. 🙂
1 kisebb cékla (200g)
3 szép répa (200g)
egy kisebb sütőtök fele (500g)
1 kk. curry por
100-150 ml kókuszkrém (ízlés szerint)
csipet só
zöldségalaplé
A zöldségek pontos mennyiségét a szénhidrát-számolás miatt tüntettem fel, tájékoztatásul.
Zöldségalaplének én szárított zöldségeket és forró vizet használok.
A kókuszkrémet most 5% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg az Internetpatikától, részletek itt.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra alul-felül fűtéssel.
- A répát, céklát mosd meg és súrold át alaposan, a sütőtököt vágd nagyobb darabokra.
- Egy tepsit bélelj ki alufóliával, hogy kevesebbet kelljen mosogatnod, pakold bele a zöldségeket, és süsd őket 200 fokon addig, amíg minden megpuhul. (Villával ellenőrizheted.)
- Ha kihűltek, a cékla héját húzd le egy késsel, a sütőtököt egy kanállal emeld ki a héjából. A céklát, répát vágd nagyobb darabokra, és mehet minden a turmixgépbe. Nekem nem fért bele egyszerre, úgyhogy először a sült zöldségek nagy részét krémesítettem egy kis zöldséglével, majd a második részlethez adtam a kókusztejszínt, fűszert, sót. Egy leveses tálban összekevertem, kóstolgattam, igazítottam rajta. Hogy mennyire lesz krémes, az a hozzáadott alaplé mennyiségétől függ, az ízeken lágyítani még egy kevés kókusztejszínnel fogtok.
Ez nem olyan leves, amiből az ember egyszerre megeszik egy jó nagy tányérral, mi egy kis leveses tálkányit ettünk vacsora előtt. Maradék kókusztejszínnel, vagy pirított, szeletelt mandulával is díszíthetitek. Az egész adag levesben kb. 70g CH van.
Vélemény, hozzászólás?