VAGY 1/2 tk. almás pite fűszerkeverékaz előző három helyett
2tk. nádmelasz20g
2tk. almaecet
1ek. úifűmaghéj
100gnövényi krémsajt
2tk. agavé szirupvagy más világos színű szirup**
fél bio citrom reszelt héja
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
Keverd össze a szilárd hozzávalókat: zabpehelyliszt, hajdinaliszt, szódabikarbóna.
A következő hozzávalókat tedd turmixgépbe: növényi tej, datolya, citromhéj, fűszerek, nádmelasz, almaecet, útifűmaghéj, és turmixold össze jó alaposan.
A répát reszeld le sajtreszelőn, vagy tedd aprítógépe és aprítsd egészen apróra.
A folyékony hozzávalókat öntsd a lisztekhez, dobd rá a répát is, és laposan keverd össze: egyenletesen keveredjen el, de utána már ne keverd tovább, mert csak kiengeded belőle a bubikat. :)
Tedd a tésztát 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 60 percig.
A tetejére való krémhez keverd össze a krémsajtot a sziruppal és a citromhéjjal, majd kend a sütemény tetejére, amikor kihűlt.
Megjegyzések
* A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.** Az agávé szirup bármilyen világos színű sziruppal/édesítővel helyettesíthető. (Ide a sötét színe miatt nem használtam datolyát.)A tápanyag táblázatban szereplő cukor tartalom természetesen előforduló cukor.Több infót a helyettesítésekről lásd a bejegyzésben!