Go Back
+ szelet

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Mindenmentes (hozzáadott cukor-, glutén-, tej-, tojás-, mag-, élesztő- és szójamentes) répatorta teljes értékű növényi alapanyagokból.
Előkészítés 15 minutes
Főzési idő 1 hour
Össz. idő 1 hour 15 minutes
Étel típusa desszert
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 10 szelet
Energia tartalom 142 kcal

Hozzávalók
 

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 50 g hajdinaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna

  • 200 g répa
  • 180 g növényi tej*
  • 150 g datolya
  • 0,5 x0 5 cm citroméj darab
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • VAGY 1/2 tk. almás pite fűszerkeverék az előző három helyett
  • 2 tk. nádmelasz 20g
  • 2 tk. almaecet
  • 1 ek. úifűmaghéj

  • 100 g növényi krémsajt
  • 2 tk. agavé szirup vagy más világos színű szirup**
  • fél bio citrom reszelt héja
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
  • Keverd össze a szilárd hozzávalókat: zabpehelyliszt, hajdinaliszt, szódabikarbóna.
  • A következő hozzávalókat tedd turmixgépbe: növényi tej, datolya, citromhéj, fűszerek, nádmelasz, almaecet, útifűmaghéj, és turmixold össze jó alaposan.
  • A répát reszeld le sajtreszelőn, vagy tedd aprítógépe és aprítsd egészen apróra.
  • A folyékony hozzávalókat öntsd a lisztekhez, dobd rá a répát is, és laposan keverd össze: egyenletesen keveredjen el, de utána már ne keverd tovább, mert csak kiengeded belőle a bubikat. :)
  • Tedd a tésztát 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt formába, és süsd 180 fokon, légkeveréssel, 60 percig.
  • A tetejére való krémhez keverd össze a krémsajtot a sziruppal és a citromhéjjal, majd kend a sütemény tetejére, amikor kihűlt.

Megjegyzések

* A datolya minősége erősen befolyásolja, hogy mennyi plusz folyadék kell bele. Először puha sukkari datolyával készítettem, ahhoz elég volt a 180g növényi tej, de később szárazabb királydatolyával is sütöttem, ahhoz kb. +50g növényi tej kellett! Akkor jó, ha átnedvesedik az egész tészta (nyilván), és jó sűrű, de azért egy kanállal/spatulával össze tudod keverni.
** Az agávé szirup bármilyen világos színű sziruppal/édesítővel helyettesíthető. (Ide a sötét színe miatt nem használtam datolyát.)
A tápanyag táblázatban szereplő cukor tartalom természetesen előforduló cukor.
Több infót a helyettesítésekről lásd a bejegyzésben!

Tápérték információ

Adag: 1 szeletKalória: 142kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 4.1gZsír: 1.9gRost: 3.6gCukor: 12g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!