Go Back
+ servings
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Gluténmentes kovászos kenyér vörös lencsével, zab nélkül, kölesmentes opcióval. TÉNÉ recept.
Előkészítés 5 hours
Főzési idő 50 minutes
Össz. idő 5 hours 50 minutes
Adagok száma 460 g
Energia tartalom 193 kcal

Hozzávalók
 

Elkészítés
 

  • A kovászt etesd meg 1-2 órával előre. Ha egész gabonákkal dolgozol, akkor a lencsével együtt őröld meg őket kávédarálón vagy házi malomban.
  • Az útifűmaghéjat és a sót keverd el a vízben, majd addig kevergesd, amíg sűrű zselét kapsz. Ekkor keverd el benne a kovászt is.
  • A liszteket keverd össze egy nagy tálban, majd dolgozd össze a kovászos keverékkel. Elkezdheted robotgéppel is, de a vége úgyis az lesz, hogy kézzel gyúrod, dagasztod.
  • Konyharuhával letakarva pihentesd fél órát, majd formázz belőle cipót: lisztezett felületen kézzel nyújtsd ki egy kicsit, majd tekerd fel igény szerint kerek vagy hosszúkás cipót formázva.
  • Keleszd konyharuhával letakarva 4 órát meleg helyen (pl. világításra kapcsolt sütőben).
  • A sütőt melegítsd elő 250 fokra, majd ha betetted a kenyeret, akkor vedd vissza 220 fokra, és légkeveréssel süsd 50 percet. Sütés előtt vághatsz bele szép mintákat - akár sokkal bátrabban is, mint ahogy én tettem ezen a cipón. :)
  • Kész! Akkor vágd meg, ha már tényleg kihűlt. ;)

Megjegyzések

*Kölesmentes opció: a köles helyett használhatsz zablisztet (ehhez több folyadék fog kelleni), barna rizslisztet, vagy kb. bármilyen számodra szimpatikus gluténmentes lisztet, ami egész gabonából készül.
Ha nem akarok cipót formázni, akkor ennek a mennyiségnek a háromszorosát sütöm (250g gabonák +900g víz +200g kovász), 5 ek. útifűmaghéjjal. Így a robotgép is boldogul vele, de nem lesz kézzel formázható (túl híg). Ilyenkor 26 cm-es formában sütöm.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 193kcalSzénhidrát: 37gFehérje: 8.9gZsír: 1.8gRost: 9.7g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!